Vinnova ger fyra miljoner till testgruvan

PAJALA:

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova har beslutat att ge fyra miljoner kronor som stöd till en forskningsgruva i Kaunisvaara, uppger SR Norrbotten. Pengarna ska användas till en fördjupad förstudie. En tidigare förstudie visade att intresset för forskningsgruvan är stort i branschen.

Men fyra miljoner kronor räcker inte till de åtgärder som planeras inför en start av testgruvan. Resterande finansiering väntas komma från Länsstyrelsen Norrbotten och Tillväxtverket.

Totalt behövs 10 miljoner kronor för den fördjupade förstudien.

Projektet har numera övertagits av Luleå tekniska universitet. Niclas Dahlström, tidigare informationschef på Northland, är projektledare för det fortsatta arbetet med testgruvan.

 

 

ANNONS

Publicerad i Svenska
4 kommentarer om “Vinnova ger fyra miljoner till testgruvan
 1. Malmpriserna nere skriver:

  Malmpriserna har gått ned rejält just 56$ ton:et. Vi får hoppas på Trump att han gör något snart så priserna vänder uppåt annars blir det kärvt i Tornedalen. Vi får önska att Trumpen gör något snart i Nordkorea eller Iran. Detta vore susen för malmpriset och Kaunis Iron AB och inte minst för Tornedalens framtid och tillväxt.

 2. Ekonomen skriver:

  Trump gör som flera av våra tidigare regeringar har gjort, nämligen skapar s.k. otur.
  Han tar från sådana som håller konjunkturen uppe och delar ut dessa till sådana som gör det motsatta.
  Kontentan av detta blir självförvållad lågkonjunktur som tär på samhällets välfärd.
  Oturens politik finansieras sedan med lån som efterföljande regeringar får tampas med.
  Räntor och avbetalningar på sådana förskingringar är betungande för oss alla.

 3. Lågt pris på malmen skriver:

  @Ekonomen
  Du har helt rätt men tyvärr har Kina problem och är inte längre den motor i världsekonomin som driver efterfrågan framåt. Det behövs något nytt och långvarigt som skapar en efterfrågan på råvaror. Dessutom måste Trump för att vända sin kräftgång göra något snart för att överleva, finns det inte något måste han skapa det själv.

 4. Ekonomen skriver:

  Vår välfärd behöver framtidsinvesteringar.
  Oturliga 40 miljarder som vi tvingades amortera nu har gått till helt annat än järnmalm.
  Mest troligt till något skatteparadis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.