Ställer ut På Gränsen–anbuden före beslutet

HAPARANDA: Den 26 februari kan nyfikna och kritiska beskåda visionsbilder och lyssna till den anbudsgivaren/de anbudsgivare som vill bygga På Gränsen staden.

– Först den 11 mars utser vi sedan vinnaren. Det här kommer att bli större än Ikea, säger Gunnel Simu, entusiastiskt kommunalråd i Haparanda, till Haparandabladet.

Simu kunde igår inte berätta vem eller vilka som kommer att lämna in de slutliga anbuden. Tiden går ut den 1 februari och sedan ska politiker tillsammans med nödvändig kompetens fram till den 22 februri vrida och vända på de förslag som lämnats in.

Simu och planeringschef Göran Wigren sammanfattade och försvarade på förmiddagen den kritiserade upphandlingsmodellen ”konkurrenspräglad dialog” som föregått själva anbudsinlämnandet. Alltsedan fullmäktigebeslutet i december 2011, har debatten pågått om nyttan, eller fördärvet, med att Haparanda stad som hyresgäst av en multiarena och gymnasieskola går in med ett ännu inte preciserat belopp.

– Det är företag som skapa jobb. Vi ska bidra med att hyra yta som skapar attraktivitet, säger Simu.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
21 kommentarer om “Ställer ut På Gränsen–anbuden före beslutet
 1. joppari skriver:

  Hoppas det här blir verklighet och inte stoppas på grund av ”icke nöjda” människor.

 2. Knapsu skriver:

  Vad blir det med Kuben om det byggs en multiarena?
  Går den upp i rök bara eller kommer den fortsättningsvis att kosta pengar?

 3. Åt knapsu skriver:

  Kanske behåller man den till träningshall?

 4. Ekonom skriver:

  Hur kan man säga att någonting blir större än Ikea då projektet ”Staden på gränsen” ännu ligger på planeringsstadiet och ingen vet om förslagen som hemliga klubben sent omsider skall presentera för kommuninvånarna överhuvudtaget har någon ekonomisk bärkraft.

 5. Pelle skriver:

  Kuben måste bli kvar ändå. Vars skall alla lag träna om där pågår tex hästhoppning under en vecka. Så för hockeyn blir det nog bara en matcharena.

 6. Money skriver:

  Behövs ingen multiarena, punkt slut!

 7. Va skriver:

  Simus monument som politiker 🙂
  Så sjukt, vem vill flytta in till Haparanda nu och bli skattebetalare,

 8. Från byn skriver:

  Jag är inte emot men lite moment 22 är det för kommunen. Man har ju faktiskt kvar driftkostnaden för kuben, Aspen, A-hallen, folkets hus och Tornedalsskolan och inte att glömma den nya hallen till Seskarö. 😉 Frågan är ju bara vad inom kommunen som kommer försämras framöver.

 9. Mad Max skriver:

  Va: Jag förstod inte ditt inlägg. Menar du att alla som bor utanför Haparanda kommun slipper skatten? 😉

 10. .bp skriver:

  Nu är de här bakåtsträvarna i farten igen… Se framåt istället… Se det positiva istället, Som min farfar som sa ”ej se kannatte” men han byggde nytt ändå o det gick ändå….

 11. Till mad max skriver:

  Ha ha! Nej inte det men den lär nog höjas, var så säker..:)

 12. Till mad max skriver:

  Läste att Simu tyckte att man ej kan spara sig ur kriser? Har man inga pengar så måste man göra det.
  Hon har nog lyssnat för mkt på sin tidigare näringslivschefen som härjade fritt tillsammans med B-E N så Haparanda fortfarande har stora lån. Som invånarna i Haparanda måste betala, förr eller senare…
  Vi behöver bara lyfta ögonlocken mot PIGS-länderna som har dopat sin ekonomi alldeles för länge med billigt lånade pengar, och nu när festen är slut måste börja betala tillbaka.

 13. Kanatte !! skriver:

  Kyllä se kannatte… att flytta från Haparanda den dagen när första spadtaget tas, (med Gunnel Simu på bild med spaden), för multiarenan. När Ikea kom fick H kommun en förhöjd skatt från tabell 32 till tabell 34. Undrar vilken tabell vi får efter arenan? Jag tänker inte betala skatt till en vårdslös kommun. Flyttar som svenskfödd till Torneå Finland, där har jag sjukvård och åldringsvård för de skatter jag betalar in (25% av inkomsten). Tycker att fler borde reagera och tänka på framtiden.

 14. Kanatte !! skriver:

  Och när Farfar byggde så var de på egen bekostnad, när ett nytt hus kostade ca 100.000 kr.. Inte försatte Farfar grannen att betala hans ”ei se kannatte” projekt och visioner… Men nu har vi ett s.k. kommunstyre som tror att de är härskare. Jag protesterar genom att flytta från kommunen och betalar min skatt där jag får utbildning och sjukvård för den skatt jag betalar. Har absolut ingen hjälp av att ”äga” en multiarenan. Hallo ! Haparandabor, är det någon hemma?

 15. Precis skriver:

  Precis vad jag menade, detta kommer ej att sluta väl. Jag kan lägga min hand på att skattebetalarna dvs Haparandaborna kommer att få höjd skatt.
  Till vilken nytta, Hockeyn fyller inte arenan nu, deras ekonomi haltar.
  Ny skola? Det är väl ändå innehållet och inte om det är fina lokaler som elever värdesätter.
  Nytt hotell? Det finns väl en hyfsat färsk undersökning där det framkommer att det inte finns utrymme för ett till hotell.
  Till er politiker vill jag säga: Gör om, gör rätt!

 16. Kom ihåg skriver:

  Man får skriva sig var man vill,

 17. Mad Max skriver:

  Knatte: Kom ihåg att meddela oss till vilken kommun du har för avsikt att flytta till. Kan ju vara bra att veta. Om vi alla ska följa din hotelse. Vilken av kommunerna som inte har några ”häskare”? Undrar hur lång den karavanen blir efter att man sätter spaden i jorden för multiarenabygget? Skrämskott! Och riktade mot vem? Tillåter mig att skratta gott. 😉

 18. Kanatte !! skriver:

  Mad Max.. Väldigt bra nickname 🙂 jag var ganska tydlig att det blir Torneå Finland, och Nä jag är inte finsk, född i Haparanda kommun av Svenska föräldrar.. Torneå stad har politiker som har sunt förnuft, och sådana ”härskare” vill jag ha som styr kommunen jag bor i och betalar min skatt till. Jag är EGO och tänker på mig själv och Min framtid, och gör mina val utifrån det. Vill känna mig trygg i sjukvård för mig själv och utbildning till unga. Observera , har inte levt på socialbidrag eller Akassa någonsin, började mitt första jobb direkt från skolan när jag var 18 år, idag är jag 55.

 19. Mad Max skriver:

  Kanatte. Min mening var inte att misskreditera dig på nåt vis. Tyckte bara att det kanske är lite överreagerat att flytta om multiarenan byggs. 2011 var skattesatsen i Torneå 20%, till skillnad mot Haparanda som har 32%. Men man betalar ingen Landstingsskatt i Finland som vi gör. Ha en bra dag 😉

 20. Kanatte !! skriver:

  Mad Max.. Varför ska vi då betala landstingsskatt om vi ingen sjukvård får? Jag hade uppskattat om politikerna och kommunstyret i Hap hade haft sjuk- och åldringsvård som prio ett, och inte en multiarena som ingen i kommunen behöver. Måste tyvärr hålla med i att Simu bara vill ha ett monument som bräcker paret Bucht och Lugnet.. Och det kommer Hon att göra om bygget startar, men ingen kommer att minnas henne,”kommunalrådet som byggde en Vision, utan kommunalrådet som drog Haparanda i kk ..

 21. Mad Max skriver:

  Kanatte: Det kan man verkligen fråga sig. Men vi betalar 10% av vår totala inkomst till Landstinget, det kan vi inte ändra på. Jag vet inte vilken politiker som tar äran åt sig angående dom små gummorna i parken nedanför Shellmacken? Men söta är dom 😉