Visumregler stoppar turister

HAPARANDA: Sverige har hårdare krav på inbjudan och färdplaner av ryska besökare än grannländerna.

Hans Purra i Haparanda har  i flera års tid kämpat för att Sverige ska få samma visumrelger som Finland (och numera även Norge). Nämligen att ryska medborgare ska kunna resa fritt i landet utan inbjudan – och utan att ange till vilken ort de ska samt var de ska bo.

– Man har pratat om samarbete och tax free, men det blir ju inget av det om ryssarna inte slipper hit, säger Purra till Haparandabladet.

På finska och svenska konsulaten i Sankt Petersburg intygas att reglerna är olika.

Chefen för viseringsavdelningen vid Svenska konsulatet uppger att nya regler inom Schengen har börjat gälla den 14 januari. Men att det inte medför några förändringar för Sveriges del eftersom Sverige har haft ”nästan det minimala kravet på dokument”.

Ska kraven på dokument lättas ytterligare krävs speciella avtal mellan länderna.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Visumregler stoppar turister
  1. Mad Max skriver:

    ”Visumsreglerna” sattes nog redan i slutet av 1700-talet. Då Ryssarna reste hit som värst. Sedan dess har det inte skett någon nämnvärd uppluckring av reglerna. Vem kommer inte ihåg alla vägbommar som var placerade efter t.ex E4 söderut. Strategiskt ofta i torra fina tallskogar. Inte svårt att runda de bommarna. Men nu finns dom inte kvar, har väl blivit nersmälta för att förse Kina med armeringsjärn ;-). Nu är det ett annat ljud i skällan.