Vit älgkalv i Vojakkala

vitalg

VOJAKKALA: I måndags vistades en vit älgkalv i Kukkola, strax söder om den stora kraftledningen. Enligt jägare och viltvårdare är det mer eller mindre en sensation att en vit älg skådas i Norrbotten.


Två hjortronplockare upptäckte i måndags en vit ensam älgkalv i Kukkola, strax nedanför den stora kraftledningen. De ringde då Sten Nyström, i Vojakkala, som tog med sig jaktkompisen Per-Åke Thyni för att beskåda upptäckten.

Nyström berättar att kalven inte alls var skygg utan stod lugnt kvar trots att han var bara tio meter ifrån den, och kunde således fotograflera den. Och enligt honom var hjortronplockarna bara ett par meter ifrån kalven, utan att den flydde, vilket får dem att undra om kalven hade nedsatt hörsel och syn.

– Jag har då aldrig hört tals om att det finns vita älgar här i Norrbotten. Däremot förekommer vita älgar i mindre skala i södra Sverige, säger Nyström och berättar att Eskil Lugnet hade sett den vita älgkalven en vecka tidigare i Vojakkala och då tillsammans med kon.

På Jägarförbundet säger jaktvårdskonsulenten Björn Sundgren att det är ovanligt med vita älgar i Norrbotten. Eller rent av unikt.

– Det finns två varianter av vita älgar, dels albino som uppträder hos alla djur någon gång, dels de vita älgarna som ibland uppträder i Värmland och som har vit päls och normalfärgade ögon. Någon albino har nog funnits här, men den andra typen kan jag inte påminna mig om att vi har haft, säger Sundgren och uppger att vita kalvar sällan överlever somrar då de är lätta byten för rovdjur.

Att det finns relativt mycket vita älgar i Värmland beror enligt honom bland annat på att jaktlagen har valt att inte skjuta dem.

Kai Rundgren, som räknas som en viltexpert i regionen, säger att han aldrig har sett en vit älg, annat än på bild och på film, fast han är mycket i skogen och fotograferar älgar.

– Det vore fantastiskt, ja en sensation, om det finns en här i Norrbotten, säger Rundgren som hoppas att den vita älgkalven ska överleva älgjakten.

– Det kanske är lockande att få tag i ett vitt älgskinn och lägga det på stuggolvet eller hänga på väggen. Men jag tycker att den gör sig bättre i naturen, och att man ska låta den gå, säger han.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,