Vitvaror för nedkylning går sönder i värmen

TORNEDALEN: Elkedjor rapporteras ha ökad efterfrågan på nya kylskåp, frysar och frysboxar mot slutet av juli månad och början av augusti. Om man jämför med motsvarande period under föregående år ska detta vara en ökning med 78 procent, enligt Elgiganten.

Den varma sommarperioden har gjort att många vitvaror, som kyl och frys, har skadats eller gått sönder helt. Detta har gjort att de drabbade har behövt köpa nya kylprodukter.

– Många reagerar på att deras kyl och frys låter mycket under varma perioder och det beror på att kompressorn får arbeta hårt för att hålla inställd temperatur i skåpen. Låter det riktigt illa på en äldre produkt kan det tyda på att skåpet är nära att gå sönder. I dessa fall kan du vara förutseende och köpa nytt innan olyckan är framme, säger Joakim Lindberg, Commercial Manager för Vitvaror och Hushållsprodukter på Elgiganten.

För att hindra att ens kylskåp eller frys går sönder kan man rengöra kondensatorn (gallret) på baksidan utav skåpet, men om din kylprodukt går sönder rekommenderas du att:

  • Hålla dörren stängd för att inte släppa in överflödig värme.
  • Fråga en granne om temporär förvaring tills att du har köpt en ny vitvara.
  • Testa laga din vitvara om den inte är äldre än fem år.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Vitvaror för nedkylning går sönder i värmen
  1. Kisumisu skriver:

    Ett ytterligare tips är att speciellt om det gäller combo dvs kylskåp och frys i samma.

    Se till att apparaten har dubbla kompressorer.
    Har den bara 1 så lär den bara hålla garantitiden ut.