Waaras årsarvode delade fullmäktige i Haparanda

Sven Tornberg, till vänster, ställde sig i fullmäktige bakom Lars-Erik Wikbergs (KD) yrkande att sänka arvodet för tillträdande kommunalrådet Peter Waara, bänkgranne med Tornberg. Foto: Leif Svanberg

Sven Tornberg, till vänster, ställde sig i fullmäktige bakom Lars-Erik Wikbergs (KD) yrkande att sänka arvodet för tillträdande kommunalrådet Peter Waara, bänkgranne med Tornberg. Foto: Leif Svanberg

HAPARANDA: Sven Tornberg (C) ställde sig i måndags bakom Lars-Erik Wikberg (KD) yrkande att årsarvodet för Peter Waara, blivande kommunalråd, ska sänkas från 720.252 kronor till 598.000 kronor.

I samband med fullmäktigedebatten inför beslutet om nytt arvodesreglemente konstaterade Wikberg att Haparanda ligger på 215:e plats när det gäller invånarantal, men på 71:a plats när det gäller ersättning till kso (kommunstyrelsens ordförande).

– Det sticker ut och det är en överlön. Jag föreslår därför att arvodet ska sättas i mera relevans till den verklighet vi lever i.

Sven Tornberg (C) gick efter ett tag in i debatten och konstaterade att besparingskraven i Haparanda har varit ”ganska hårda” de senaste tre åren.

– Vi ser att Haparanda stad idag har 80-90 färre anställda än för tre år sedan. Vi sparar på mycket och då finns det en poäng med att också vi som sitter och fattar beslut, tar en del av besparingarna. Det Lars-Erik tar upp som ett yrkande är därför inte en så felaktig diskussion att föra.

Tornberg slog fast att en månadslön på 49.900 kronor ”är fortfarande en hög lön i Haparanda”.

– Det ska vi vara väldigt medvetna om med tanke på medianinkomsten här. Jag är därför beredd att biträda Lars-Eriks yrkande om att ha en lägre ersättning till kso.

Efter avslutad debatt ställde fullmäktigeordföranden Bertil Segerlund kommunstyrelsens (ks) förslag, inkluderade några klargörande tillägg, mot Lars-Erik Wikbergs förslag om sänkt arvode för kso samt ändring av procentsats så att varje ledamot erhåller 600 kronor i sammanträdesarvode.
Voteringen begärdes och slutade med 19 röster för förslaget från ks och 14 röster för förslaget från Wikberg.
Oppositionen reserverade sig därefter mot majoritetsbeslutet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
10 kommentarer om “Waaras årsarvode delade fullmäktige i Haparanda
 1. He he skriver:

  Där ser man:) man vill inte vara med och hjälpa till och spara..
  Nåja, vi får hoppas dessa 4 år går fort, för i nästa val så blir det inte sossestyre..

 2. väljare skriver:

  Javäl men efter fyra år skall han ha ett väl tilltaget avgångsvederlag. De nya kommunalråden i Övertorneå har avsvurit sig eventuella vederlag. De menar att man inte skall ha betalt för att inte arbeta. Heders åt Wedestig och Mörtberg.

 3. jo jo skriver:

  Undrar om ”He he” sa så före detta val ?

 4. Josef skriver:

  Partipiskan viner inom S och ingen vågar tänka själv eller till ! Skönt att diktator Ögren fick foten men nu har han startat jakten på förrädarna. Herregud och han är socialdemokrat ! Ibland funderar man vilka människor som gnetar sig upp till toppen, vad som driver dom och på vilka meriter.

 5. grr.. skriver:

  Vi behöver inga landsting eller landshövdingar överhuvudtaget !
  Dom är ”var”ju Gustav Vasas påhitt, för att kunna kontrollera, bevara makten över det det ”svårtillgängliga” Sverige för 500 år sedan!
  Landstinget i Norrbotten verkar ha för lite att göra eller har tillgång till pengar i överflöd, så dessa politiska amatörer kan sväva ut i annat än vad deras huvuduppgift var, sjukvården!
  Järnvägstransporter, flygtransporter, kulturbidrag, idrott osv.
  Ok, det fyller kanske alla lediga rum i deras enorma fästningsliknande byggnadskomplex!

 6. Bo Ende i Haparanda skriver:

  Där ser man. Inte är du Peter Waara bättre än någon annan socialdemokratisk politiker. Jag trodde faktiskt att en professor kunde räkna ut att man måste föregå med gott exempel, för att få med sig folket. Med vanligt bondförnuft hade jag sänkt arvodena för att vinna folkets förtroende. Men tyvärr. Redan nu har jag tappat förtroende för dig och säkert många med mig.
  Däremot ska Lars-Erik Wikberg och Sven Tornberg ha beröm för att de försökte sänka de alltför höga arvodena.

 7. rex skriver:

  Larviga kommentarer löneläget i kommunstyret är lågt i Haparanda
  ,kolla upp andra kommuner det är likadant oavsett färg på partier.
  Ännu högre i de blå områdena typ Danderyd, Täby m.fl.
  Centern kan jämföras med de blå de är ju närmast M.

 8. Josef skriver:

  Bo Ende , klockren analys av Waara men också av övriga politiker som själva bestämmer sina arvoden. Men har vi inte för länge sedan tappat förtroende för SAP politiker i allmänhet och i vår kommun i synnerhet ! På den kommunala nivån håller jag med om att Tornberg och Wikberg går från klarhet till klarhet, men vad sysslar Vänsterpartiet med ? Skrämmande klantigheter men speglar kanske verkligheten !

 9. Enok Nitti skriver:

  Josef, Vänsterpartiet är nog bra men att någon vill rösta på Pekka Hyötylä är för mig en gåta.

 10. Leif Svanberg skriver:

  Jag hajade också till när Tornberg i debatten lanserade den här förkortningen. Som du kanske ser, förklarade jag kso i första meningen. Detta står alltså för kommunstyrelsens ordförande som i det här fallet är Peter Waara. Normalt undviker vi förkortningar med i texter kring politiken dyker ofta samma begrepp upp gång på gång, till exempel kommunstyrelsen (ks), barn- och ungdomsnämnden (bun, socialnämnden (soc) och så vidare…
  Leif Svanberg