Wild food riskerar bli Årets ”matbluff”

NORRBOTTEN: ”Wild food Kronhjortskav” från Polarica är en av fem finalister i tävlingen Årets matbluff.

Från och med år 2016 utser konsumentföreningen Äkta vara Årets matbluff. Syftet är att sätta press på tillverkare som slirar på sanningen. I år delas ”priset” ut för tredje gången.

Vem som helst har kunnat nominera produkter som sålts under året. Av dessa har en jury sedan valt ut fem finalister: Polarica Wild Food Kronhjortskav, Kiviks musteri Smultron bär dryck, Banderos Dip Sauce guacamole style, Ica Basic Citron, Kockens Ekologisk citronpeppar.

Varför ”Polarica Wild food Hjortskav” blivit nominerad är för att köttet, till trots mot namnet, varken kommer från vilda djur eller från polartrakterna. ”Istället kommer råvaran från farmade kronhjortar som fötts upp på Nya Zeeland, vilket framgår av ingrediensförteckningen. Trots detta berättar förpackningen snarare om vilda djur och den svenska vildmarken. Lapplands natur verkar av allt att döma ha fått stå motiv för bilden som pryder den. På baksidan står dessutom stort: ”Mat från vildmarken”.

”Vinnaren” utses genom en omröstning på aktavara.org/matbluff.

Publicerad i Haparanda, Svenska
10 kommentarer om “Wild food riskerar bli Årets ”matbluff”
 1. btreak skriver:

  Fy, alltid tyckt den smakat skit. Nu kom svaret hjortkött från att det var uppfödda djur. Vilket skämt. Prova real deal istället,

 2. Mad Max skriver:

  Någon som blir förvånad av denna ”utmärkelse”? Den smakar illa.

 3. GK skriver:

  Inte precis en nyhet. Kommer ändå köpa det 🙂

 4. Skolkritan skriver:

  Bra att dålig mat uppmärksammats, borde vara likt grammy galan.

 5. klurifax skriver:

  Ingen aning har ej någonsin köpt någon produkt från Polarica och kommer med all sannolikhet inte och göra detta framöver heller!

 6. Maski skriver:

  Äh, det står klart och tydligt på förpackningen var innehållet kommer ifrån. De andra nominerade ”matbluffarna” är större bluffar.
  Som konsument kan du lätt välja företagets andra varor med Svenskt kött, men då får du räkna med tre gånger högre pris för varorna.
  Mitt tips: Läs på förpackningen före du köper. Finns inte ursprungsland utmärkt så ta för givet att det är utländskt. Välj sedan varan med Svenskt ursprung i för ett ökat antal arbetstillfällen och mer skatteintäkter till landet, det tjänar vi alla på!

 7. Vem vill köpa dansk skinka från antibiotikafyllda och ledsna grisar utan knorr? skriver:

  Håller med Maski!

  Visserligen lite falsk marknadsföring att det står wild på förpackningen, men i övrigt är det inget konstigt att köttet de facto inte är svenskt?!

  Läs på förpackningen så står det ofta tydligt ursprungsland, förpackningsland och/eller produktionsland. Idag är även de svenska köttet (och en stor del av andra råvaror) utmärkta med en blå/gul logotyp med texten ”från Sverige”. De flesta bryr nog sig -tyvärr- inte om ursprung, de köper samma gamla halvfabrikat med suspekta råvaror, packade på andra sidan jorden.

  Lokalt, svenskt och eko for the win! Det kostar inte mycket mer!

 8. Sigurd skriver:

  Grattis till segern! Eller….

 9. anders drugge skriver:

  Om man är läskunnig ser man varifrån produkten kommer och vad den innehåller! Har köpt ett paket av denna varje vecka de senaste 10 åren. Halva förpackningen steker jag tillsammans med en burk kantareller med diverse kryddning utspädd med grädde! Serverar gärna med pressad potatis! Andra halvan av paketets innehåll tuggar min katt Emil, utan tillredning,i sig med god aptit! Stort tack till Polarica som till ett mycket rimligt pris förser både mig och min katt med en rejäl festmåltid! Vill man tugga i sig oxfilé så slantar man givetvis upp för denna produkt! Utan gnäll!

 10. Perämies skriver:

  Sitä kotimaista