Yrkesprogram ska ge behörighet

TORNEDALEN: Regeringen vill återinföra så att kurser som ger grundläggande behörighet till högre utbildning ska ingå i yrkesprogrammen på gymnasieskolan.

2010 tog den förra regeringen bort den grundläggande behörigheten från yrkesprogrammen och antalet elever som söker till yrkesprogrammen har sjunkit kraftigt under de senaste åren. Läsåret 2010 och 2011 studerade cirka 50.000 elever på ett yrkesprogram. Läsåret 2016 och 2017 hade antalet elever sjunkit till omkring 33.000.

Regeringen tror att antalet sökande till yrkesprogram kan ökas genom att återinföra kurser som ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning i samtliga nationella yrkesprogram. Eftersom att programmen då kan bli mer attraktiva för de elever som inte har bestämt sig  om de vill studera vidare efter gymnasieskolan eller arbeta.

Elever på yrkesprogram har redan i dag rätt att läsa de kurser som ger behörighet, men enligt regeringens förslag ska yrkesprogrammen innehålla de kurser som krävs. Det ska dock vara möjligt att välja bort de högskoleförberedande kurserna.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år, samt tillämpas vid starten av höstterminen samma år.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Yrkesprogram ska ge behörighet
  1. tireb68 skriver:

    ett himla hattande om hur programmen ska se ut, finns ingen anledning att ändra när man redan nu kan göra tillval för att få behörighet till högre utbildningar….skillnaden: nu-tillval, sedan-bortval…alltså ingen skillnad