1.000-milaåkare närmar sig målet

Johan Frohm är en av vattenskoteråkarna som kör Ystad-Haparanda på vattenskoter. Foto: Läsarbild

Johan Frohm är en av åkarna som kör Ystad-Haparanda på vattenskoter. Foto: Läsarbild

BOTTENVIKEN: I måndags startade fem vattenskoteråkare från Ystad. På fredagen nådde de målet, Haparanda. En resa på 1.000 sjömil.

Resan har haft två syften. Dels att samla pengar till forskning kring prostatacancer genom Prostatacancerförbundet, dels att vara de första på vattenskoter som klarat det Blå bandet havet som sträcker sig från Ystad till Haparanda.

Det har varit en bitvis mycket slitig resa med vågor och vind som fått bekämpas. Det har också varit problem med bränsletillgången i vissa fall, då planerade tankställen haft problem med att tillhandahålla bensin – men nu är de nära målet. Vid lunchtid på fredagen var de i Piteå.

Planen är att de ska nå Haparanda hamn i Nikkala klockan 18 på fredagens kväll. Vilket lyckades.

– Det mesta har gått enligt plan men sjön har varit mycket tuffare än vi förväntat oss, säger Johan Frohm som är en av de som anländer Haparanda.

I hamnen arrangerades en välkomstkommitté plus släkt och vänner som gratulerade de fem när de nått målet.

Publicerad i Haparanda, Svenska
13 kommentarer om “1.000-milaåkare närmar sig målet
 1. Futurum casus skriver:

  Att samla in pengar för kampen mot prostatacancer är en bra sak. Men måste man skita ned miljön för den saken.

 2. Sjövett skriver:

  Om redaktören bekämpar vind och vågor när han är ute på sjön så bör han nog upptäckt att det är lönlöst, en sjövan förare av fartyg och småbåtar anpassar sig efter förhållandena på havet, däremot bekämpar man eld, ogräs, ohyra fattigdom, kriminalitet m.m.

 3. Sonny skriver:

  1,0 sjömil. Det var inte så långt. 😉

 4. Örjan Pekka skriver:

  Hej Sjövett,

  Efter ganska många år på sjön är redaktören väl medveten om att sjön hanteras på olika sätt. Med snipa eller under segel tar man sjön som den kommer. Med mer effekt i framdrivning och därtill anpassad farkost finns möjlighet att bekämpa sjön, förstås till en viss gräns. Gränsen är dock mer satt av föraren än av farkosten.

  Så att bekämpa sjöns motstånd är helt korrekt uttryck, när målet är givet och tiden utfäst.

  Mvh
  Örjan Pekka

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Futurum har en klar poäng! Själv brukar jag sponsra forskning och välgörenhet via bankgiro, hur funkar denna insamling? Men, grabbarna har kämpat på och har nog fått ett äventyr! Jag skulle dock vänta med PSA-prov efter en vecka i sadeln på vattenscootern. Jag läste att tävlingscyklister i etapplopp har skyhöga men övergående PSA-värden efter loppen, utan att vara sjuka, pga långvarigt tryck mot prostatan. Nåväl, det finns alltid nån sjukdom att oroa sig för och livet blir ju inte muntrare av att SVT sänder filmer av Ingvar Bergman hela sommaren…..

 6. Fläsh skriver:

  ” I hamnen finns arrangeras en välkomstkommitté ” är dock inte ett korrekt uttryck herr redaktör…

 7. danne skriver:

  Futurum casus ???? skaffa dig ett liv

 8. Fläsh skriver:

  Lägg in kommentaren du fick från mig nu Örjan.

 9. Örjan Pekka skriver:

  Rätt, Fläsh.
  Nu korrigerat.
  /Örjan Pekka

 10. Futurum casus skriver:

  @danne:Jag har ett liv jag också men jag värnar även om klimat och miljö. Det är viktig – kanske inte för oss men definitivt för våra efterkommande.

 11. Perämies skriver:

  @ Verkkosurfaren

  Ingvar Bergman ???

 12. Verkkosurfaren skriver:

  Perämies, just det, Bergman. trista filmer…”cyklisternas afton”, ”sommarnattens vrede”, ”blåbärsstället”, ”det sjunde gomseglet”, osv. Sen finns det ju roligare filmer av Ingemar Berggren om det är honom du tänker på? (sommaren med Persona osv..).

 13. Nickname skriver:

  Apropå filmerna. Var det inte i en av Ingemund Berglunds filmer som hade en scen där livet kom för att hälsa på en man som åt wienerbröd. Den borde ju Perämies se tillsammans med Ingvar /Trevlig helg.