fbpx

Sju stipendier delades ut

NORRBOTTEN: Sju stipendier inom kultur och idrott delades ut under tisdagens regionfullmäktigemöte. Dessutom belönades en duo med Norrbottens miljöpris.

Fyra konstnärer får Rubus Arcticus-stipendiet, på 100.000 kronor var. (Priset benämns som ett av Sveriges största kulturstipendier som delats ut sedan 1995).

Stipendiaterna är skådespelerskan/manusförfattaren/teaterproducenten Charlotte Lindmark, Luleå, Anders Sunna, Jokkmokk, författaren Daniel Åberg, Vittangi, samt sångerskan och låtskrivaren Anna-Sofia Monroy, Luleå.

Ralph Lundsten från Ersnäs äras med Heders- och förtjänststipendiet på 50.000 kronor för sin mångåriga konstnärliga gärning. Han har under sina 83 år verkat som kompositör, regissör, författare och bildkonstnär.

Brottaren Henna Johansson, Gällivare, får idrottsstipendiet på 50.000 kronor. Hon drabbades av en svår skada 2015, men har kämpat sig tillbaka, och i september tog hon ett VM-brons i brottning.

Idrottsledarstipendiet på 30.000 kronor går till Roland Jansson, som sedan många år är engagerad ledare inom Älvsby IF Orienteringsklubb.

Norrbottens Miljöpris, som har delats ut sedan 1997, går i år till Bodensarna Victoria och Stefan Strömbäck. De har tagit fram ”smarta” sopsorteringskärl, som idag finns i 170 kommuner. Prissumman är på 50.000 kronor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

27 kommentarer på “Sju stipendier delades ut

  1. Jan-Erik: Dan Park är 100% nazist och bör hållas borta från all påverkan på samhället.

  2. Bengt Westman,
    Så du menar att Anders Sunna fått 100.000 kr för att få folk att flytta hit? Då börjar jag bli riktigt orolig. Jag sitter nämligen här och tittar på de målningar som finns på Sunnas webbsida. Vilka hade du tänkt dig ska lockas till Norrbotten med de här kreationerna? Gängkriminella, vapenfetischister och IS-återvändare? Och du har ingenting att säga om Sunnas påstående om att Sverige är en diktatur? Fegis!

  3. Anders Drugge,
    Vad får dig att tro att Sunnas konst provocerar någon? I den mån någon ens brytt sig om att kommentera hans konst så har det enbart varit lovord.

    Någon som däremot provocerar är gatukonstnären Dan Park. Han vågar angripa vår tids tabun och gör det ofta på ett väldigt intelligent och roligt sätt. Dan Park misshandlas och sätts i fängelse, Anders Sunna får stipendier. Den ene provocerar, den andre gör det inte.

  4. Talande historia,
    Det är tankeväckande information som du kommer med. Om uppgifterna stämmer så är Anders Sunna ättling till de finska nybyggare som handgripligen ”stal” landet från samerna på 1500-talet. Även jag kan stoltsera med att ha en och annan förfader bland dessa pionjärer. Undrar om Sunna bett samerna om ursäkt för det fruktansvärda övergrepp som våra gemensamma förfäder utsatte dem för?

  5. Släkten Alatalo i Kieksiäisvaara har mycket konstnärlig ådra i sig, det kunde vittnas av grannarna när dramaturgi utspelade i teateruppsättning. Ungdomarna spelade upp föreställningar på -30 talet inför lämplig publik som en ungdomsrevolt mot den då strikt styrda traditionella religionen.

    Konstnärskapet går vidare i genetisk arv genom måleriet och visar på autentiska händelser som släkten utsätts för. Uppsatta avlönade tjänstemän på myndigheter från landshövdingar representerande medborgare tjäna utan partiskhet och ska bidra till jämställdhet i samhället. Inte till diskriminering.

  6. En happisbo har prisats över brädden när författaren var bosatt i Haparanda. Glömmer det aldrig föreställningen i Luleå där författaren glänste med mitt bynamn, enda gången hör Kieksiäisvaara nämnas offentligt skrikandes från en teaterscen. Ens släktinga namngavs autentiskt med förnamn, med redan egna namn och inga dussinnamn för identifiering.

    Släktens rediga arbetssamma och välartade personer gestaltade sig själv enligt manusförfattaren, prisbelönad i hela länet och kanske i flera län. Nog har Haparanda fått sin beskärda del av uppmärksamhet men av fel anledning om du frågar mig.

  7. Umeåbo, författare har samma mission som konstnärer att beröra inom vissa gränser. Enda gången i livet hör ens födelsebys namn ropas ut från en teaterscen i Luleå. Då var då firade bygdeförfattaren satte upp en teater om -30 talets företeelse med utpekande av namn och adress om personer som gestaltades. I foajén skrev i gästboken, att det var mest autentiska utpekande föreställningen om en släkt dör bynamnet hjälpte till att identifiera handlingen till förnamn.
    Säkert blev författaren, pjäsuppsättaren prisbelönad med uppblåsta ovationer om sin konstnärliga bedrift. Då, boende i Haparanda?

  8. Anders Drugge: Bra, läser på en konstkritiker Ulf Linde och Stefan Jonsson skriver, konstkritik är att den ska vara ett konstverk i sig. Konsten riktar sig till ett kollektiv, för igen känning som människa bland andra. Konsten är ett medium för tankar känslor och uttryck. Samtidskonsten kan vara poetisk och samtidigt nyanserat politiskt.
    Konsten träder in i vissa fall där journalistiken inte längre har utrymme för fördjupning i kulturen, i vårt samhälle har konsten än viktigare uppgift än någonsin. viktig för familjens budskap; vink om ett större sammanhang där konstnären hör hemma.

  9. Precis Anders Drugge behövs en curators vägledning inom konsten, som är en eftersatt kunskap i områden där konst är flummigt.
    Förståelsen är låg där tolkningarna fungerar som språket, ofullständigt.
    Fågelmotiv ripa med en handgranat är ex ett hot, när det är kontrasterna mot det oskyldiga fåglar mot handgranat som skapar intresse. Nog är norra Sverige eftersatt i konstkulturens utveckling. -Andlig fast hållning!

  10. Anders Sunna´s familjs rötter i hembygden är starka utöver urbefolkningen är han direkt ursprungen från Alatalosläkten i Kieksiäisvaara. Av bygdehistorien framgår att Alatalosläkten är en av tre ursprungliga invandrande från öster som lade grunden till Pajala under svedjebränningens tid. Det var bl a Anders Sunnas anfäder som byggde upp orten Pajala från början.

    Alatalosläkten idag en ytterst konstnärligt kreativ släkt inom måleri scenkonst renskötsel bällingesömnad bl a.

  11. Om vi går från Konstens pris är den väl förtjänt. Urbefolkningen var tidigt och utövade renskötsel i norr. När man ens kan mäta hur tidigt betyder att urbefolkningen var först. Historien lär hur Svedjebrännarna tog mark som bofasta medan urbefolkningen tvingades, såg sig störda och flyttade. Svenska staten gav 15 skattefria år till invandrade att röja upp marken och bebygga urbefolkningens mark område.
    Än idag ifrågasätts urbefolkningens existens. Inte ens en personlig konstnärlig prestation erkänns urbefolkning utan ifrågasätta personlig exsistens.

  12. Sunnas konst provocerar tydligen! Helt rätt, konst ska beröra och väcka reaktioner. Vore intressant om någon konstkunnig kunde recensera Anders Sunnas verk så att de mest irriterade på denna sida kunde få sig en guidning! Sunnas konst behövs! Vi får aldrig glömma de oförrätter som vårt urfolk utsatts- och fortfarande utsätts för!

  13. Ja laitahyökkäjjä,du har inte blivit bättre sedan den förra konvalecensen!Nu hänvisar du till vissa personer som något inte ens c14 metoden klarar av!Bara från Karesuando ner till Skellefteå och ännu längre ner har det bedrivits jakt och renskötsel.1900, talets:1 decennie och 30 talet tvångs förflyttades renskötare bla. Till Tornedalen, där renskötsel redan bedrevs sedan århundraden, dessa blev undanträngda och koloniserade av dessa! Slå upp:intensiv och extentiv renskötsel, kanske du förstår. Dessa kom från karesuando Norge Ryssland när ryssland stängde gränsen. Ripan med handgranaten? Konst.

  14. Lär dig Jan-Erik om vad den konstnärliga friheten innebär. Räknar politikerna bort traditionella samer i Sverige spelat ingen roll vad du heter, eller har för partibeteckning, håll dig för god att sätta ord i munnen på andra tjänar inte syftet. Personligen har väntat det senaste åren på att länets kreativa konstnär Anders Sunna läses upp bland pristagarlistan. I År blev riktigt positivt överraskad. -Äntligen!
    Må så vara att somliga gillar inte Anders Sunnas konstnärliga uttryck, ingen fara alla får tycka vad den vill. Ingen får hindras att utöva sin konstnärliga gärning.

  15. forts. Det är inte politiken som väljer ut Rubus Arcticus pristagarna, det finns olika jurygrupper som plockar fram dem utifrån nomineringar från allmänheten. Så här kan man också föreslå lämpliga kandidater!

  16. Sd yrkade på att Rubus Arcticus priset skulle läggas ned, men inte viste jag att det var för att Sunna fick pris för sitt konstnärliga arbete. Men tydligen är det fler som anser som SD att vi ska göra Norrbotten gråare och tråkigare i en tid då vi har större behov än på mycket länge att fler människor söker sig hit. Diskutera istället hur vi skulle göra Norrbotten mer attraktivt, så kan vi kanske nominera den personen till pristagare nästa år.
    Sätt igång hjärnan att arbeta för någonting positivt!

  17. Den största friheten,
    Vad mig anbelangar får Sunna uttrycka vad han vill. Det är de politiker som bestämt att betala ut ett stipendium på 100.000 kr till honom som har en hel del att förklara för sina väljare!

  18. Laitahyökkääjä,
    Vad har det med saken att göra? Om man anser att Sverige är en diktatur så måste man rimligtvis anse att Stefan Löfven är en diktator. Om jag var socialdemokrat så skulle jag tycka att det var en smula olustigt att en person som anser det får ett stipendium på
    100.000 kr.

  19. Jan-Erik, Hört om den konstnärliga friheten. I kontexten avser den konstnärliga friheten speciellt mycket i Anders uppväxtmiljö att, trots vedertagen uppfattning om samer som underordnade omgivningen. När det gäller konsten står det konstnären fritt att uttrycka vad den vill utan att den politiska ledningen eller någon ger tillåtelse åt konstnären vad som är möjligt, för att passa systemet.
    Anders Sunna har varit mitt uppe i sitt konstnärliga utövande men nu först har fått bekräftelse för sitt arbete av länspolitikerna. Undrar varför?

  20. .

    Priset, Arcus Rubius är en utmärkelse som delas ut av Norrbottens län. Anders Sunna har fått priset och äran för sitt konstnärliga arbete där han står mitt upp i konstnärslivets utveckling, priset ges ut för att uppmuntra konstnärers kreativitet samt äran, den värderar mycket i sammanhanget. Vilket direkt framgår av tidigare skrivares attityd till sina medmänniskor är äran som arbetar för sig själv.

  21. Konst… och Laitahyökkääjä,
    På sin webbsida skriver Sunna att han ”är statslös i en diktatur”. Samtidigt tar han emot ett stipendium på 100.000 kr från just det etablissemang som han anser sig vara ”förföljd” av. Genom stipendiet ger politikerna legitimitet åt Sunnas samhällssyn och ingen vågar kritisera detta.

    Nu är Sunna som person ganska ointressant, men är det ändå inte lite galet att personer som, på det ena eller andra sättet, anser sig vara ”förtryckta” av majoritetssamhället år efter år får enorma summor från stat, regioner och kommuner för att bedriva politisk aktivism?

  22. Kalla än vad du vill. Konst, är uttryck som genom olika genren utförs av konstnärer för att beröra. Sverige ska inte gå brunskjortornas politik att förbjuda sinnlighetens utveckling. I en hård värld råder känslokyla och i en politisk hård styrd miljö är övermakten farlig och slår tillbaka på ”på oss skattebetalare”.

  23. Signaturen Välförtjänt,
    Så du menar att Anders Sunna fått stipendiet för att han driver politisk aktivism? Och du tycker dessutom att det är bra de styrande inom Regionen använder våra gemensamma tillgångar till sådant?

  24. Grattis Anders Sunna. Du är väl förtjänt med ditt gedigna, idoga arbete för urbefolkning samer. På ditt personliga sätt genom konstnärskapet ger samerna och familjen i synnerhet röst ute i vida världen. En Same av födsel känner delaktighet i utmärkelsen, så Grattis Anders Sunna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.