Covid-19 ökar risken att föda för tidigt

Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt.

Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas in bland de riskgrupper som myndigheten tagit fram förra våren. Detta enligt en ny analys som myndigheten gjort.
I ett pressmeddelande uppges det däremot att data saknas som stöder att covid-19 innebär risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka. Även Downs syndrom bör läggas till listan med grupper som har störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19, skriver Socialstyrelsen.
Vid en tidigare sammanställning av faktorer som kan öka risken för allvarlig sjukdom i covid-19 gjordes i april i fjol fanns inte några data som talade för att covid-19 under pågående graviditet ökar risken för allvarlig sjukdom eller problem för barnet. Men efter att ha analyserat aktuella data från svenska graviditetsregistret och smittskyddsanmälningar i SmiNet har nu Socialstyrelsen alltså kommit fram till att risken för att föda för tidigt, eller prematurt, ökar under andra halvan av graviditeten. Däremot finns inget som talar för att covid-19 under tidig graviditet ökar risken för prematur förlossning eller andra komplikationer. Även personer med diagnosen Trisomi 21, eller Downs syndrom, har en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Därför lägger Socialstyrelsen också Trisomi 21 till listan över riskfaktorer som kan ge ett allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utomlands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.