fbpx

Gravstölder brott mot griftefriden

Gravstölder är ett utbrett problem landet runt, bland annat i Haparanda.

Det framgår på sociala medier att gravar plundras på allt från blommor, batteridrivna ljus och lyktor till personliga utsmyckningar.

Många anhöriga ställer sig frågan hur någon kan vara så hjärt- och respektlös så man stjäl från gravplatser. Något svar på frågan har dock inte framkommit.

P4 Norrbotten berättar också att detta problem har pågått under många år på kyrkogårdar i Luleå. Kyrkogårdschefen Fredrik Lundberg berättar också för radion att stölder av blommor har eskalerat.

Vidare uppges att personalen har polisanmält senaste tidens stölder, och att ärendet är rubricerat som brott mot griftefriden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Gravstölder brott mot griftefriden

  1. För det första så handlar det om etik och moral.
    MAN GÖR INTE SÅ!!!
    Har man helt tappat vad som är rätt och riktigt. Folk som ägnar sig åt detta, behöver uppsöka vården för närmare undersökning.
    Jag blir så illa berörd av detta. Är inget heligt nuförtiden.
    Detta är absolut förbjudet att ägna sig åt. Samhällstjänst på kyrkogården kanske vore straffet. Så man fattar vad man sysslar med.

  2. Nu kom ungdomarna in i bilden, är de inte ute på stan med Epa, så är de på gravarna och vandaliserar.
    Nä, titta på de människor som kanske inte är överens om vad som ska vara på graven.

    • Sverige ligger nog inte så långt efter. Utvecklingen skrämmer.

      Egentligen, vem är det som ägnar sig åt dessa gravstölder? Det är för mig svårt att förstå hur någon kan roas av en sådan sysselsättning. Ligger det ekonomiska intressen bakom så borde de väl gå att spåra? Eller tycker folk verkligen att gravprydnader är så fina att man vill ha dem hemma hos sig? Konstigt …

  3. Kanske inte finns några andra ”aktiviteter” i happis, vad vet jag. Föräldrar verkar vara som bortblåsta. Hoppas det inte är ungdomar som gör stunden ännu mer svår för den som vill minnas en familjemedlem, nära vän, skolkompis. Kommer ihåg för 60 år sedan, en pappa miste sin dotter. Han sa, hon är gömd men inte glömd. Låt gravplatser vara i frid och i fred.

  4. Montera vandalskyddade kameror som överlappar varandra för ett heltäckande skydd av de gravplatser som vi anhöriga med hjälp av personal på kyrkogården vårdar och respekterar.

  5. Blev lite fel på texten pga mobilens auto korrigering.

    Sedan ville jag lägga till att nummer ett på problemet är att vi måste uppfostra våra barn. Plus att det måste bli mer konsekvenser. Ofta vet polisen redan vem som gjort brottet osv. Så då hjälper inte heller kameror och larm.

  6. som jag brukar torgföra…det behövs kameraövervakning i Samhället, Polisen mäktar ej hålla ordning och förhindra stölder. Övervakningskameror av det moderna slaget som även identifierar folk som finns i dom olika registren är att rekomendera.

    • Nej, usch för kameror! Varför inte anställa arbetslösa som ordningsvakter? Inte nödvändigtvis vakter i traditionell mening, kanske, men typ ”föräldrar på sta’n”-liknande personal som genom att visa sin närvaro automatiskt minskar stök och brottslighet? Bara en tanke …

    • Vaikka vad hjälper kameror om bilden är suddig (finns nog ingen kamera som klarar t ex gårdagens snö).

      Eller om förövare helt enkelt maskerar sig.

      Däremot skulle vi behöva mer övervakning av fysiska vakter och poliser.

    • Ja, fler kameror överlag i samhället. England är ett föredöme. Då kan polisen följa var bovarna har gått, även om de är maskerade.
      Som kameror i bilar. Man tittar på filmen i efterhand om det behövs.

      • Det finns redan en kamera på gamla vattentornet som allmänheten kunde koppla upp sig på tidigare men inte mer. Livekamera mot söder. Numera är det bara polisen som använder sig utav den som de gör i just England.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.