Risken för rabies i Sverige och i Norrbotten har ökat i och med att flyktingar från Ukraina kan ta med sig sällskapsdjur.
Det säger veterinären Linda Larsson, vid Lapplands djurklinik i Boden, för P4 Norrbotten. Hon uppger också att rabies kan smitta innan djuret har fått symtom.
Sverige och EU har en flexibel hållning gällande personer på flykt från Ukraina som innebär att de kan ta med sällskapsdjur även om de inte uppfyller införselkraven.
I och med detta ansvarar Jordbruksverket för att kostnadsfritt kontrollera och registrera djur som anländer till Sverige.
Eftersom Ukraina är ett högriskland för rabies ska djur som anländer till Sverige hållas på avstånd från andra djur och människor till dess att det har blivit undersökta av veterinär.
Eftersom Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur uppmanar Jordbruksverket att omedelbart kontakta veterinär om ett djur uppvisar symtom på rabiessjukdom, så som förändrat beteende, förlamning eller rörelsestörningar.
”Om du blir biten av ett djur från Ukraina ska du tvätta såret noggrant och genast ta kontakt med sjukvården. Ring 1177 för att komma i kontakt med närmaste vårdmottagning”.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar rabiesvaccination i förebyggande syfte i första hand till de som kan komma i kontakt med rabies i yrket, till exempel vissa personer inom karantänsverksamhet, veterinärkliniker, viltvårdare, tullväsendet och vid laboratorier som bedriver rabiesdiagnostik.