Privata aktörer inom hälso- och sjukvård och socialtjänst omfattas i dagsläget inte av offentlighetsprincipen.
För att ge allmänheten ökad möjlighet till insyn i dessa verksamheter har Socialdepartementet beslutat om ett uppdrag för att kunna införa offentlighetsprincipen i offentligt finansierad, privat driven hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det är en del av regeringens arbete med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.
– Allmänheten bör ha samma insyn i hälso- och sjukvård och socialtjänst oavsett driftsform. I dag är offentlighetsprincipen viktig för att till exempel kunna avslöja fusk och korruption i offentligt driven verksamhet. Såklart bör vi ha samma insyn också i privat utförd verksamhet. Uppdraget är en del i regeringens arbete med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden, säger socialminister Lena Hallengren, enligt ett pressmeddelande.
Utredningen om ökad insyn i välfärden lämnade på regeringens uppdrag 2016 förslag som innebar att offentlighetsprincipen skulle införas i offentligt finansierad, privat utförd välfärd. Utredningens förslag har nu remitterats och bereds i Regeringskansliet.
1 kommentar på “Offentlighetsprincipen i privat vård-och omsorg”
Förstår ingenting. Tror bara att skribenten vill känna sig viktig och insatt.