I slutet av juli inträffar rötmånaden, en period där det är extra viktigt att tänka på att hantera maten rätt.
Livsmedelsverket ger tips kring kyla och god hygien.
När det gäller att hålla kylan rekommenderas man använda kylväska med frysta kylklampar när man handlar. Vidare bör man se till att kylskåpsvaror inte blir stående framme på köksbordet. Om det blev rester över kan dessa kylas snabbt i vattenbad för att sedan läggas in i kylen eller frysen direkt.
När det gäller hygien är det viktigt att tvätta händerna noga innan matlagning. Knivar och skärbrädor ska diskas noga när en skurit rått kött eller kyckling samt använda olika skärbrädor till kött och grönsaker. Är man på utflykt eller grillning utan tillgång till vatten för handtvätt, då kan man använda handsprit eller våtservetter.
Utöver tips om hur man håller kylan och hygien uppmanas man även planera för att undvika matsvinn. Bland annat bör man tänka kortsiktigt genom att planera ens vecka och inte köpa mer mat än man behöver.
– Våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Detta gäller så länge maten har förvarats rätt och man inte tillhör en riskgrupp.