I dag är det Alla helgons dag och överallt runt om i landet tänds ljus vid gravar denna helg.
Allhelgonahelgen minns och hedrar vi nära och kära som dött genom att tända ljus vid deras gravar. Seden att tända ljus vid gravarna under allhelgonahelgen kom till Sverige i början av 1900-talet.
Redan på 1100-talet när kristendomen var ny i Sverige finns noteringar om att Allhelgonadagen var en helgdag. Dagen är en av de äldre kristna helgdagar vi känner till i Sverige.
Allhelgonadagen avskaffades dock som helgdag 1772.
Helgdag åter igen
Eftersom det fanns en snedfördelning av högtider under året, med för många helgdagar på våren och för få på hösten fanns ett intresse att på nytt göra allhelgonadagen till helgdag.
Men istället för att alltid vara den 1 november, som det varit tidigare, beslutades 1953 att helgdagen i stället skulle vara på lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.
Eftersom 1 november fortsatte att kallas Allhelgonadagen fast den inte längre var en helgdag kallades den nya helgdagen i stället för Alla helgons dag.
Dagen med snarlikt namn Allhelgonadagen finns fortfarande kvar och är alltid den 1 november och är fortfarande en vanlig vardag.