fbpx

Nu sägs dyra konsulter upp i Pajala

PAJALA: Nu har en av de dyraste konsulterna hos socialförvaltningen i Pajala slutat sitt uppdrag. Det är Camilla Jansdotter som driver företaget CJ Socionomkonsult AB. Hon anlitades som enhetschef för ett äldreboende och hemtjänsten i Tärendö.

Gabriella Latvala, en av cheferna på socialförvaltningen som redan åstadkommit stora besparingar av konsultkostnader.

HB har tidigare avslöjat att Jansdotter ökade sin omsättning från 0,9 miljoner kronor innan uppdraget för Pajala till 3,4 miljoner bokslutsåret 1 maj 2022 – 30 april 2023. I bokslutet redovisade hon en anställd, sannolikt hon själv.

Uppgörelse förhandlades fram

– Vi har anställt en deltid verksamhetsledare för äldreboendet tills en ny enhetschef är på plats och en för hemtjänsten i  Tärendö med mig som back up för de nya cheferna, säger Gabriella Latvala, verksamhetsledare och just nu vikarierande socialchef i Pajala. Då fanns det inte kvar så många arbetsuppgifter längre för CJ Socionomkonsult.

Kommunen förhandlade med Camilla Jansdotter och fick till en uppgörelse där båda parter var överens om att konsultuppdraget skulle upphöra. Någon form av avgångsvederlag betalades inte. Att anställda ersätter konsulter innebär att kommunen gör en stor besparing.

Tre socialsekreterare har anställts

Nu har socialförvaltningen också lyckats anställa tre nyutbildade socialsekreterare som ersätter konsulter och sänker kostnaderna ytterligare för kommunen.

– Det har blivit möjligt genom att konsulten Sebastian Wolf skapat ett mentorskapsprogram för de nyutbildade socialsekreterarna. En nyutbildad socialsekreterare behöver lära sig mycket innan de fungerar fullt ut, säger Gabriella Latvala.

Samtliga tre nya socialsekreterare kommer från andra delar av landet och ytterligare nya socialsekreterare är på gång. Målet är att anställda ska ta över allt det jobb som konsulterna har gjort.

Ingen latsida i sommar

Som HB tidigare avslöjat ökade Wolfs företag Serej Solution AB sin omsättning från en till elva miljoner kronor när man fick uppdraget för Pajala kommun. För honom och Camilla Jansdotter blev Pajala en ekonomisk guldgruva. Allt, inklusive de märkliga ”självattesterna” för konsulter, riggades under dåvarande kommunchefen Stefan Millgårds tid med kommunalrådet Ulrica Hammarström som politisk back up.

Socialförvaltningens chefer Karin Johansson och Gabriella Latvala har sannerligen inte legat på latsidan i sommar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Nu sägs dyra konsulter upp i Pajala

  1. Hur kan man betala dyra avgångsvederlag för folk som säger upp sig själv? När jag gjorde det så fick jag inte ett öre utan blev utan a-kassa i 45 dagar.

  2. Nu sägs folk upp från Stenvalls såg i Seskarö. Nyss var det full fart där och nu tvärstopp?? Vad händer?

  3. För behövdes inte konsulter då visste man hur jobbet görs med fel kompetens på fel plats blir behovet av konsulter större kostnader ökar hur dåligt jobb än konsulter utför har dom inte ansvar

  4. Herregud vilket djävla svammel. Dyra konsulter behövs av en anledning. Kompetens och erfarenhet som inte finns att få tag på inom en 10 mils radie från Pajala. Inavel och nepotism. Usch usch..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger