Magnetundersökningar av hjärtan ökar

Den 14 februari på Alla hjärtans dag skänker många gåvor till varandra med hjärtliga hälsningar. Region Norrbotten har en annan present: fler antal MR-undersökningar av hjärtan.

I ett pressmeddelande skriver  regionen att inom hälso- och sjukvården är hjärtan livsviktiga varje dag och att statistik  visar att antalet MR-undersökningar av hjärtan har de senaste tre åren ökat med 24 procent i länet.

”Magnetkamera används både som alternativ och komplement till vanlig röntgen och datortomografi, till exempel vid undersökningar av mjukdelar som hjärtan”.

Orsaken till att antalet undersökningar har ökat är att kapaciteten inom Region Norrbotten har ökat. Tack vare att medarbetare med spetskompetens kan koppla upp sig på distans kan de fjärrstyra kameran och guida hjärtundersökningen från ett annat sjukhus. Så funkar det bland annat i Kalix som kan få hjälp från röntgensjuksköterskor på Piteå sjukhus, men då kompetensen ökat lokalt behöver de numer bara hjälp på sin höjd en gång i veckan.

– AI-teknik på våra nyaste MR-maskiner förenklar också hjärtundersökningarna. Med hjälp av fjärrtekniken har ny personal kunnat träna och lära sig metoderna och kan på egen hand utföra hjärtundersökningarna, säger Johanna Keskitalo, länsansvarig röntgensjuksköterska.

Målet är att tillgängligheten ska öka ännu mer för norrbottningarna.

– Det är positivt att de kunna få genomföra en magnetkameraundersökning relativt enkelt och utan längre väntetid. Att fler sjukhus kan utföra magnetkameraundersökningen är bra, för då får fler sin undersökning gjord i rätt tid och utan att behöva transportera sig så långt, säger hon.

Regionen uppger vidare att Kalix sjukhus är det fjärde sjukhuset i länet som utrustats med magnetkamera. Det är bara sjukhuset i Gällivare som inte gör magnetundersökningar av hjärtan.

– Det känns som en rättvisefråga att Kalix sjukhus har en magnetkamera. Den ger förutsättningar till mer rättvis och jämlik vård. Norrbotten är ett stort län med långa transportsträckor till sjukhusen, säger Taina Dahl, ansvarig röntgensjuksköterska.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.