fbpx

Algblomning i Kalix – undvik bad

Algblomning rapporteras i Storöhamn i Kalix. Foto: Hasse Mella Stenudd/arkivbild

Informationscentralen för Bottniska viken, ICBV, har under onsdag och torsdag fått in rapporter om en mindre algblomningar i Kalix.

Informationscentralen bedömer att det det troligen handlar om cyanobakterier och råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet. Du bör inte bada och inte heller låta din hund vistas nära vattnet.

Rapporter om algblomning gäller:
  • Storöhamn i Kalix kommun

Vattnet är grumligt och färgat grönt. Blomningen var mindre och sträckte sig kanske någon meter från stranden. Informations­centralen rekommenderar att allmänheten undviker kontakt med vattnet i dessa områden samt med andra vatten som visar tecken på algblomning. Inga prov har tagits men med tanke på tidpunkten bedömer ICBV att det troligen handlar om cyanobakterier, så kallade blågröna alger och dessa kan producera alggifter.

SMHI:s övervakning av algsituationen via satellitbilder visar att det inte uppstått några ytansamlingar i utsjön ännu. Under veckan har det varit alger nere i vattenmassan i södra Bottenhavet med risk för ytansamling, men de har inte kommit upp till ytan eller vuxit till i någon större omfattning.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Allmänheten avråds från bad på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada, då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN