fbpx

Allt fler smittade vårdas på sjukhus

Allt fler smittade behöver sjukhusvård, vilket är anledningen till att Region Norrbotten begärde i fredags att SKR, Sveriges kommuner och regioner, ska aktivera krislägesavtalet – vilket beslutades samma dag. 

På ett dygn har ytterligare 180 personer i Norrbotten bekräftats ha sjukdomen covid-19. Det enligt fredagens uppdatering av Region Norrbotten.

Enligt torsdagens uppgifter vårdades 48 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 14 på C-IVA, dessutom två på C-IVA utomläns. Dagen därpå (fredag)  vårdades 57 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav 15 på C-IVA, dessutom 2 på C-IVA utomläns.

Det aktiverade krislägesavtal innebär att regionen kan vid behov schemalägga medarbetare på ett mer flexibelt sätt än vad arbetstidslag och kollektivavtal annars medger – för att klara den tuffa situation som råder.

De arbetsplatser som omfattas av krislägesavtalet är:

• anestesi, operation och intensivvård på Sunderby och Gällivare sjukhus
• akut omhändertagande i Piteå. Där inkluderas även covid-IVA.
• intermediärvårdsavdelningen för covid-patienter vid Sunderby sjukhus

Målet uppges vara att krislägesavtalet ska användas sparsamt och under så kort tid som möjligt.

– Det är mycket tufft att arbeta under krislägesavtal och vi vill så fort som möjligt kunna återgå till våra vanliga kollektivavtal, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård, i ett pressmeddelande.

Enligt senaste uppdateringen har totalt 246 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Norrbotten sedan coronautbrottets början.

Region Norrbotten uppger vidare att under vecka 14 testades 5.275 personer i Norrbotten för pågående covid-19-infektion. Drygt 20 procent var positiva.

Till och med vecka 14 har, enligt Folkhälsomyndigheten, 43.145 personer i länet fått en vaccindos medan 16.663 personer har fått två doser.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.