fbpx

Allt fler smittade vårdas på sjukhus

Allt fler smittade behöver sjukhusvård, vilket är anledningen till att Region Norrbotten begärde i fredags att SKR, Sveriges kommuner och regioner, ska aktivera krislägesavtalet – vilket beslutades samma dag. 

På ett dygn har ytterligare 180 personer i Norrbotten bekräftats ha sjukdomen covid-19. Det enligt fredagens uppdatering av Region Norrbotten.

Enligt torsdagens uppgifter vårdades 48 personer med covid-19 på sjukhus i länet, varav 14 på C-IVA, dessutom två på C-IVA utomläns. Dagen därpå (fredag)  vårdades 57 personer med Covid-19 på sjukhus i länet, varav 15 på C-IVA, dessutom 2 på C-IVA utomläns.

Det aktiverade krislägesavtal innebär att regionen kan vid behov schemalägga medarbetare på ett mer flexibelt sätt än vad arbetstidslag och kollektivavtal annars medger – för att klara den tuffa situation som råder.

De arbetsplatser som omfattas av krislägesavtalet är:

• anestesi, operation och intensivvård på Sunderby och Gällivare sjukhus
• akut omhändertagande i Piteå. Där inkluderas även covid-IVA.
• intermediärvårdsavdelningen för covid-patienter vid Sunderby sjukhus

Målet uppges vara att krislägesavtalet ska användas sparsamt och under så kort tid som möjligt.

– Det är mycket tufft att arbeta under krislägesavtal och vi vill så fort som möjligt kunna återgå till våra vanliga kollektivavtal, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård, i ett pressmeddelande.

Enligt senaste uppdateringen har totalt 246 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Norrbotten sedan coronautbrottets början.

Region Norrbotten uppger vidare att under vecka 14 testades 5.275 personer i Norrbotten för pågående covid-19-infektion. Drygt 20 procent var positiva.

Till och med vecka 14 har, enligt Folkhälsomyndigheten, 43.145 personer i länet fått en vaccindos medan 16.663 personer har fått två doser.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN