Vattnet fortsätter att stiga i Torneälv, i Övertorneå har det stigit 20 centimeter på ett halvt dygn, 2 centimeter i timmen under natten.
– Det är allvarligt. Det är naturens krafter. Det är inte så mycket vi kan sätta emot, tyvärr. Vi försöker rädda det vi kan.
Tekniska avdelningen i Övertorneå kommun jobbar för att säkra dricksvattentäckterna, några av dem som ligger längre ner efter älven, vid Övertorneå och Hedenäset kan hamna i riskzonen om vattnet i Torneälven fortsätter att stiga.
– Just nu är det ingen fara. Vi kan inte göra så mycket annat än att övervaka. Det går inte att pumpa ur älven, säger Jonas Simu, jourhavande VA-maskinist.
Det de kan göra är att vara beredda om det behöver göras vallar för att hindra älvvattnet att tränga in i dricksvattentäckterna.
– Än så länge är det inte akut, men vattnet stiger ännu. När naturen vill en sak är det bara att vänta och se. Det är starka krafter och proppar håller inte emot i evigheter, säger Simu.
Pajala kan ha nått kulmen
I Övertorneå har vattennivån i Torneälven stigit 20 centimeter på ett halvt dygn och i Haparanda har det stigit 15 centimeter. Ett ljus i mörkret är att i Pajala verkar vattennivån i älven ha sjunkit ett par centimeter.
– Enligt det senast jag hört från SMHI och deras finska motsvarighet är att där Muonioälv och Torneälv går ihop strax söder om Pajala i höjd med Kengis är kulmen nådd, säger Roland Mäki räddningschef på räddningstjänsten i Övertorneå som när HB når honom är på väg till ett samordningsmöte med övriga chefer inom kommunen.
Får samlad bild
Krisgrupp vill han inte kalla det men räddningschefen, teknisk chef, säkerhetschef och socialchef har sedan läget med vårfloden eskalerade haft flertal möten och kommer att fortsätta ha det tills situationen är över .
– Vi har ett möte nu klockan tolv och vi har möten hela tiden för att så vi har en samlad bild över hur det ser ut i stort och kan säkerställa att alla samhällsfunktioner fungerar som de ska. Trots att det ser ut som det gör måste det ändå fungera på ett eller annat sätt, säger Roland Mäki som precis varit i kontakt med räddningstjänstens vakthavande befäl i Luleå för att redogöra för situationen så att de är uppdaterade om aktuellt läge.
Räddningschefen har även kontakt med SMHI, Trafikverket och räddningstjänsten i grannkommunerna Pajala och Haparanda.
– I Haparanda är de intresserade att det sjunker här och inte bara stiger, för det här vattnet ska ju ner, säger Roland Mäki.
Privatpersoner hårdast drabbade
Han konstaterar att inga direkt samhällsviktiga fastigheter ligger i riskzonen. Det är i huvudsak privata fastighetsägare som av översvämningarna.
– Det drabbar främst privatpersoner så långt som vi ser det. Det är flera stugägare norröver i Juoksengi som har fått källarna vattenfyllda. De är vana att vårfloden kommer och många har egna pumpar, så de pumpar nog febrilt och gör vad de kan, säger räddningschef Roland Mäki.
Vatten täcker vägar
Med vägsituationen spår Mäki att fler vägavstängningar är att vänta. Korsningen väg 99 och väg 98 mot Överkalix är den senaste i raden av vägar som stängts av, från korsningen och norrut mot Kuivakangas. Det blir till att köra andra vägar för den som ska norrut.
Tur i oturen är att Jonas Simus kollega bor norr om avstängningen och är på plats och övervakar vattenflödet norröver.
– Vi får hoppas det nu vänder. Vi ska ta oss en tur igen och se om det har stigit eller sjunker, säger räddningschef Roland Mäki.