fbpx

Ansträngt för företag i Norrbotten

Enligt en färsk konjunkturrapport från Svenskt näringsliv är situationen för företag i Norrbotten fortsatt ansträngd.

Coronakrisen fortsätter att påverka företag i länet, uppger de svarande i Svenskt Näringslivs företagarpanel. Närmare 44 procent av de svarande företagen har en lägre produktion/försäljningsvolym jämfört med för sex månader sedan.

Vidare uppger 56 procent av de svarande företagen inom handel och transport att de har en lägre försäljningsvolym än för sex månader sedan.

Inom tjänstesektorn har det skett en minskning med närmare 44 procent.

Av de företag som har svarat att de upplever finansiering- eller likviditetsproblem (44 procent av de svarande) uppger hela 65 procent  att de inte klarar sig mer än sex månader utan kapitaltillskott om den pågående pandemin fortsätter och inga nya/kraftigare stödåtgärder sjösätts.

13 procent av dessa uppger att de endast klarar sig i ytterligare två månader.

– Det är tydligt att vissa branscher har drabbats väldigt hårt medan andra har klarat sig bättre. Som företagarpanelen visar skulle många företag gå under om stöden försvann och krisen fortsätter. Det måste tas på allvar. Trots att det går bra för många branscher i länet får inte de hårdast drabbade branscherna glömmas bort, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Jämfört med för sex månader sedan uppger närmare 34 procent av de svarande företagen i länet att investeringarna har minskat. Lika stor andel uppger att de har behövt minska sin personalstyrka.

Jämfört med ett år sedan är det 85.000 fler arbetslösa i dag, varav cirka 8.500 personer är inskrivna arbetslösa i Norrbotten. Även i länet syns en ökning av antalet inskrivna arbetslösa från förra året.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).