fbpx

Antalet getingar sticker i väg

Getingar kan verkligen förpesta en sommarmiddag, men det finns tips för att hålla dem borta.

I år ser det ut att bli fler getingar på många håll i Sverige. Enligt statistik från Anticimex har antalet utryckningar till husägare med getingproblem ökat med 70 procent jämfört med förra sommaren. Trots att getingbon har minskat de senaste åren visar årets data på en möjlig ökning.

Mellan 1 juni och 17 juli genomförde Anticimex hela 10 869 getingsaneringar i landet, jämfört med 6 381 saneringar under samma period 2022. Skadedjursexperten Thomas Persson Vinnersten, på Anticimex, pekar på att bra väderförhållanden för getingarna kan vara en bidragande faktor till ökningen.

– Getingarna trivs när det är en varm försommar följt av en period med typisk svensk sommar med både regn och sol.

Skillnaderna i antalet getingar verkar variera beroende på region. I Norrbotten har ökningen varit mindre än i övriga landet.

– Det kan vara att det släpar efter lite i norra Sverige. Det är fortfarande bara juli, så det kan komma i kapp. Sen spelar de regionala skillnaderna i väder väldigt stor roll. Är det mycket frost under våren, dör drottningarna eller misslyckas med sitt bobyggande och då blir det färre getingar, säger Thomas Persson Vinnersten.

Getingarna kan bli ett problem när de blir för många och närmar sig bostäder och uteplatser, särskilt för personer som är allergiska mot getingstick. Samtidigt fyller de en viktig funktion genom att pollinera växter och kontrollera skadeinsekter i trädgården.

Tips för den som vill undvika getingarna:

 • Håll rent från spill och bråte på tomt, uteplats och balkong. Lukten från soptunnor kan locka till sig getingar.
 • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
 • Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
 • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
 • Undvik söta eller starka parfymer.
 • Ta bort fallfrukt på tomten. Fallfrukten lockar till sig getingar.
 • Undvik att bära kläder med starka färger eftersom det kan locka till sig getingar.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka