Nordchark återkallar flatrökt skinka med packdatum 27 december – 30 december.
Skinkan kan innehålla listeria, varför Nordchark uppmanar konsumenter att lämna tillbaka produkten där den är inköpt eller prata med Nordchark direkt.
Livsmedelsverket uppger att Listeria är en bakterie som orsakar infektionen listerios hos människa. Bakterien kan få fäste, och vara svår att bli av med, i lokaler och på utrustning där livsmedel tillverkas. På så sätt kan bakterien förorena de livsmedel som tillverkas där.
”Det som utmärker Listeria är att den kan föröka sig i kylskåpstemperatur och utan tillgång till syre, till exempel i vakuumförpackningar. Den förökar sig dock långsammare ju kallare det är. Vid 4°C förökar sig listeria ungefär hälften så fort som vid 8°C”.
Listeria dör vid upphettning till minst 70 grader, men överlever frysning. Bakterien kan inte föröka sig i torra livsmedel, som lagrade hårda ostar. Den trivs inte heller i livsmedel som är sura, det vill säga har lågt pH-värde, som ättiksinläggningar och fruktjuicer.
Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida.