Bevattningsförbudet råder för alla med kommunalt vatten på Seskarö och i Säivis.
Det varma och torra vädret har påverkat vattenresurserna. Därför tar Haparanda kommun det säkra före det osäkra och inför bevattningsförbud på Seskarö och i Säivis tillsvidare för att säkra att att dricksvattnet räcker till. Bevattningsförbudet gäller privatpersoner som får sitt vatten från det kommunala VA-nätet. Inomhus i hemmet får vattnet får användas som vanligt till bland annat hygien, dryck och matlagning.
Bevattningsförbud innebär att det inte tillåtet att använda kommunalt vatten till följande:
- att vattna gräsmattor, blommor elller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Du får vattna med vattenkanna.
- att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
- att vattna stora ytor som fotbolls- eller tennisplaner.
- att använda slang eller högtryckstvätt för att tvätta fasader, fordon eller liknande.
Näringsidkare får använda det vatten som behövs för att kunna bedriva sin verksamhet – men inte för att vattna till exempel gräsmattor.
Du som har vatten från egen brunn omfattas inte av bevattningsförbudet, men uppmanas ändå att vara sparsam med vattnet.
Kommunen vill gärna att boende på Seskarö och i Sävis informerar familjemedlemmar, arbetskamrater och vänner om att det råder bevattningsförbud.
2 kommentarer på “Bevattningsförbud råder på Seskarö och i Säivis”
Inte bara i HPDA kommun som VVS-systemet på kommunal nivå har misskötts. Det som är intressant är ju om vi finge veta vart pengarna har gått i stället. Över hela landet är hoten om taxehöjningar för att kunna underhålla Vatten- och Avloppsverksamheten aktuella. För övrigt varför går det ej att kommentera artiklar på HB Webben?
Läst artikeln och Hörde på radion när va-chefen kommenterade vattenbristen på Seskarö . Finns inte pengar i budgeten för att åtgärda problemet enligt va-chefen och kan inte heller säga när de kommer att åtgärdas.
De jag tycker är konstigt/märkligt är att kommunen kopplat in ett stort antal sommarstugor och fast boende i Sorrtisviken till va-nätet när vattenverket har liten kapacitet. Problemet med förbud har blivit återkommande sen den inkopplingen.
Borde man inte ha börjat med att se över vattenverket innan man ansluter ett stort antal abonnenter så att kapaciteten finns.