fbpx

Brand bröt ut i byabastun

Under torsdagskvällen utbröt en brand i byabastun vid Kukkolaforsen.

Branden upptäcktes runt 18:30-tiden och efter cirka tio minuter var räddningstjänsten på plats och kunde släcka branden.

– Hela timmerstommen är kvar, men räddningstjänsten tog bort undertaket och det är rök- och brandskadat, säger Johanna Spolander vid Kukkolaforsen till HB.

Byabastun, som är en replika av en gammelbastu, är en del av bastumuseet och används vid event som Nationalbastudagen och öppet hus i bastubyn.

– Det kommer inte gå att använda den på… jag vet inte hur lång tid det kan ta att reparera. Förhoppningsvis går det kanske att ersätta det brunna timret och bygga upp den igen, säger Johanna Spolander och fortsätter.

– Det är vår samlingsplats och där allting händer så det är fruktansvärt tråkigt att det började brinna, säger Johanna Spolander.

Tills dess att bastun har reparerats kommer en annan bastu att användas för Kukkolaforsens event.

– Vi har andra bastu, så vi kommer inte släcka ned vår verksamhet. Vi har flera anläggningar, säger Johanna Spolander.

Enligt räddningstjänsten är orsaken till branden inte klarlagd än, men brandskador i tak och väggen bakom bastuugnen har konstaterats.

– Troligtvis har det kommit värme från rökröret och tänt vid taket, säger Anders Sandin vid Räddningstjänsten i Haparanda till HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka