fbpx

Brand i pelletsverk

Natten mot söndagen startade en glödbrand i pelletslagret hos Bioenergi AB i Pajala.

Vid pass 22.45 gick larmet hos Räddningstjänsten i Pajala. Räddningsvärn från Pajala, Tärendö, Övertorneå och finska Kolari ryckte ut till pelletsverket i Pajala, där självantändning genom en kemisk reaktion orsakat värmeutveckling, som utvecklade en glödbrand i en pelletslada, med stor rökutveckling som följd. Om inte en uppmärksam granne känt röklukt hade branden kunnat ge oanade konsekvenser.

Lasta ut pellets
När platschefen Steven Rönnbäck anlände till brandplatsen stod tre traktorer beredda att köra in i pelletsförrådet och lasta ut pellets. Bland annat Snells Entrerprenad med sina lastmaskiner finns i grannskapet och de bidrog med två traktorer.

Undvika större brand
– Vi lastade ut cirka 200-250 ton pellets av de 1000 ton som fanns i lagret, dessutom sprutade Räddningstjänsterna vatten på glödbädden för att undvika en fortsatt större brand på fabriksområdet, säger Steven Rönnbäck, som är tacksam för den uppmärksamma grannen och han värderar förlusten av den förstörda pelletsen till uppåt 700.000 kronor.

Alla lokaler intakta
– Men alla lokaler är efter branden intakta på grund av rådiga ingripanden från ett flertal aktörer.
Peter Pääjärvi, räddningsledare på Räddningstjänsten i Pajala tycket att det var rådigt gjort att börja lasta ut den glödande pelletsen, vilket var avgörande för utgången av branden, i annat fall hade brandhärden kunnat sprida sig till övriga byggnader på området.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.