fbpx

Brand i pelletsverk

Natten mot söndagen startade en glödbrand i pelletslagret hos Bioenergi AB i Pajala.

Vid pass 22.45 gick larmet hos Räddningstjänsten i Pajala. Räddningsvärn från Pajala, Tärendö, Övertorneå och finska Kolari ryckte ut till pelletsverket i Pajala, där självantändning genom en kemisk reaktion orsakat värmeutveckling, som utvecklade en glödbrand i en pelletslada, med stor rökutveckling som följd. Om inte en uppmärksam granne känt röklukt hade branden kunnat ge oanade konsekvenser.

Lasta ut pellets
När platschefen Steven Rönnbäck anlände till brandplatsen stod tre traktorer beredda att köra in i pelletsförrådet och lasta ut pellets. Bland annat Snells Entrerprenad med sina lastmaskiner finns i grannskapet och de bidrog med två traktorer.

Undvika större brand
– Vi lastade ut cirka 200-250 ton pellets av de 1000 ton som fanns i lagret, dessutom sprutade Räddningstjänsterna vatten på glödbädden för att undvika en fortsatt större brand på fabriksområdet, säger Steven Rönnbäck, som är tacksam för den uppmärksamma grannen och han värderar förlusten av den förstörda pelletsen till uppåt 700.000 kronor.

Alla lokaler intakta
– Men alla lokaler är efter branden intakta på grund av rådiga ingripanden från ett flertal aktörer.
Peter Pääjärvi, räddningsledare på Räddningstjänsten i Pajala tycket att det var rådigt gjort att börja lasta ut den glödande pelletsen, vilket var avgörande för utgången av branden, i annat fall hade brandhärden kunnat sprida sig till övriga byggnader på området.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka