Brand i pelletsverk

Natten mot söndagen startade en glödbrand i pelletslagret hos Bioenergi AB i Pajala.

Vid pass 22.45 gick larmet hos Räddningstjänsten i Pajala. Räddningsvärn från Pajala, Tärendö, Övertorneå och finska Kolari ryckte ut till pelletsverket i Pajala, där självantändning genom en kemisk reaktion orsakat värmeutveckling, som utvecklade en glödbrand i en pelletslada, med stor rökutveckling som följd. Om inte en uppmärksam granne känt röklukt hade branden kunnat ge oanade konsekvenser.

Lasta ut pellets
När platschefen Steven Rönnbäck anlände till brandplatsen stod tre traktorer beredda att köra in i pelletsförrådet och lasta ut pellets. Bland annat Snells Entrerprenad med sina lastmaskiner finns i grannskapet och de bidrog med två traktorer.

Undvika större brand
– Vi lastade ut cirka 200-250 ton pellets av de 1000 ton som fanns i lagret, dessutom sprutade Räddningstjänsterna vatten på glödbädden för att undvika en fortsatt större brand på fabriksområdet, säger Steven Rönnbäck, som är tacksam för den uppmärksamma grannen och han värderar förlusten av den förstörda pelletsen till uppåt 700.000 kronor.

Alla lokaler intakta
– Men alla lokaler är efter branden intakta på grund av rådiga ingripanden från ett flertal aktörer.
Peter Pääjärvi, räddningsledare på Räddningstjänsten i Pajala tycket att det var rådigt gjort att börja lasta ut den glödande pelletsen, vilket var avgörande för utgången av branden, i annat fall hade brandhärden kunnat sprida sig till övriga byggnader på området.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.