fbpx

”Bristande efterlevnad i offentliga miljöer”

Efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer har försämrats vecka 31.

Enligt en nationell lägesbild från alla 21 länsstyrelser har efterlevnaden i offentliga miljöer blivit lägre i flera län.

”På många turistmål rapporteras en ökning i antalet besökare och med det ökad trängsel. Turister är mindre benägna att följa rekommendationerna än bofasta”, uppges det på Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida.  Att försiktighetsåtgärderna har minskat uppfattas bero på en viss trötthet bland allmänheten.

Länsstyrelsen Norrbottens samlade bedömning uppges vara att efterlevnaden i länet är fortsatt generellt god, men att det finns lokala variationer mellan kommuner och olika verksamheter. Och även här märks en viss trötthet bland allmänheten.

Enligt rapporteringar till Länsstyrelsen från länets kommuner och andra aktörer ser läget ut så här i Norrbotten:

• Viss trängsel på matvaruaffärer, restauranger, krogar där tillräckliga avstånd inte hålls.
• Ökad trängsel i affärer vid dåligt väder.
• Högt tryck på besöksnäringen i fjällen, och brister i efterlevnaden från besökare på bland annat fjällstationer.
• Flera kommuner bedömer att personer i åldern 70+ förekommer i stor omfattning vid sammanhang/platser där människor samlas.
• Möjlighet till handtvätt/handsprit upplevs god på de flesta platser men vissa platser/butiker som har erbjudit handsprit gör det i mindre omfattning eller har tagit bort handspriten.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.