fbpx

”Bristande efterlevnad i offentliga miljöer”

Efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer har försämrats vecka 31.

Enligt en nationell lägesbild från alla 21 länsstyrelser har efterlevnaden i offentliga miljöer blivit lägre i flera län.

”På många turistmål rapporteras en ökning i antalet besökare och med det ökad trängsel. Turister är mindre benägna att följa rekommendationerna än bofasta”, uppges det på Länsstyrelsen i Norrbottens hemsida.  Att försiktighetsåtgärderna har minskat uppfattas bero på en viss trötthet bland allmänheten.

Länsstyrelsen Norrbottens samlade bedömning uppges vara att efterlevnaden i länet är fortsatt generellt god, men att det finns lokala variationer mellan kommuner och olika verksamheter. Och även här märks en viss trötthet bland allmänheten.

Enligt rapporteringar till Länsstyrelsen från länets kommuner och andra aktörer ser läget ut så här i Norrbotten:

• Viss trängsel på matvaruaffärer, restauranger, krogar där tillräckliga avstånd inte hålls.
• Ökad trängsel i affärer vid dåligt väder.
• Högt tryck på besöksnäringen i fjällen, och brister i efterlevnaden från besökare på bland annat fjällstationer.
• Flera kommuner bedömer att personer i åldern 70+ förekommer i stor omfattning vid sammanhang/platser där människor samlas.
• Möjlighet till handtvätt/handsprit upplevs god på de flesta platser men vissa platser/butiker som har erbjudit handsprit gör det i mindre omfattning eller har tagit bort handspriten.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.