fbpx

Bromätningarna ännu inte igång

PAJALA: Trafikverket meddelar nu att de töjningsmätare som ska kontrollera säkerheten på den avstängda bron i Autio, ännu inte kommit på plats. Först om två veckor kan det finnas svar om trafiken över bron åter kan släppas på.

Under måndagen meddelade Peter Jonsson på Trafikverket att man var i färd med att göra extra provtagningar, belasta och göra mätningar på den avstängda bron över Torneälven, i Autio.

Tungt belastad
Bron har varit extra tungt belastad av 90-tons lastbilar som fraktar malm från Kaunis Irons gruvområde i Kaunisvaara, till omlastningsstationen i Svappavara och malmtrafiken har under tiden fått ta omvägen via väg 983 som går genom centrala Pajala.

Inte börjat
Senare, efter Trafikverkets avstämning under måndagseftermiddagen, framkom det att man på plats i Autio inte börjat utföra brokontrollerna än på grund av att man varit tvungna att montera ner en slags ställningar som finns på bron, för att töjningsmätarna ska kunna komma på plats.

Ge besked
– Vi räknar med att nästa vecka kunna börja utföra mätningar under några dagar tid och räknar med att då kunna ge ett besked utifrån vad mätningarna säger, meddelar Peter Jonsson.
– Vi hoppas självklart på att kunna släppa på trafiken igen men säkerheten kommer först. Vad vi gör för åtgärder bestäms utifrån mätningarna, säger Peter Jonsson.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.