fbpx

Bromätningarna ännu inte igång

PAJALA: Trafikverket meddelar nu att de töjningsmätare som ska kontrollera säkerheten på den avstängda bron i Autio, ännu inte kommit på plats. Först om två veckor kan det finnas svar om trafiken över bron åter kan släppas på.

Under måndagen meddelade Peter Jonsson på Trafikverket att man var i färd med att göra extra provtagningar, belasta och göra mätningar på den avstängda bron över Torneälven, i Autio.

Tungt belastad
Bron har varit extra tungt belastad av 90-tons lastbilar som fraktar malm från Kaunis Irons gruvområde i Kaunisvaara, till omlastningsstationen i Svappavara och malmtrafiken har under tiden fått ta omvägen via väg 983 som går genom centrala Pajala.

Inte börjat
Senare, efter Trafikverkets avstämning under måndagseftermiddagen, framkom det att man på plats i Autio inte börjat utföra brokontrollerna än på grund av att man varit tvungna att montera ner en slags ställningar som finns på bron, för att töjningsmätarna ska kunna komma på plats.

Ge besked
– Vi räknar med att nästa vecka kunna börja utföra mätningar under några dagar tid och räknar med att då kunna ge ett besked utifrån vad mätningarna säger, meddelar Peter Jonsson.
– Vi hoppas självklart på att kunna släppa på trafiken igen men säkerheten kommer först. Vad vi gör för åtgärder bestäms utifrån mätningarna, säger Peter Jonsson.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka