Delad syn om OECD:s klimatrapport

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tog i fredags emot OECD:s granskning av hur Sveriges klimat- och miljöpolitik har utvecklats sedan 2014, då förra granskningen publicerades.

Enligt ett pressmeddelande från Klimat- och näringslivsdepartementet innehåller rapporten bland annat 28 rekommendationer till Sverige kring skydd av den biologiska mångfalden, minskade utsläpp från bland annat transportsektorn, samt förslag på att utveckla den gröna skatteväxlingen.

Departementet skriver att OECD konstaterar att Sverige har under flera decennier bedriva en ambitiös miljö- och klimatpolitik, och att Sverige under de senaste 15 åren har minskat klimatutsläppen och luftföroreningar framgångsrikt.

I en kommentar lyfter Romina Pourmokhtari att Sverige är ett gott exempel på hur ekonomisk tillväxt kan gå hand i hand med utsläppsminskningar och minskning av luftföroreningar. Hon kommenterar dock inte kritiken som OECD levererar mot Sveriges klimatarbete.

Medier, oppositionspolitiker, föreningar/organisationer och många andra organ som har granskat rapporten framhåller däremot att Sverige får svidande kritik för sin klimatpolitik.

Naturskyddsföreningen uppger i ett pressmeddelande att OECD:s granskning visar att den svenska klimatpolitiken riskerar att missa målen och har lett till en sämre förutsägbarhet.

– Preliminära siffror visar att utsläppen från vägtrafiken ökade med nästan 20 procent förra året, en utveckling som OECD varnat för i sin utvärdering. Regeringen fattar medvetet beslut som leder till ökade utsläpp, trots att det finns tusen andra sätt att stötta hushåll än att gynna användandet av fossila bränslen, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, och tillägger ”Även regeringens ensidiga fokus på kärnkraft får sig en rejäl törn av OECD” liksom regeringens skogspolitik.

DN skriver att OECD konstaterar att även om Sverige historiskt sett har varit en ledare inom klimatområdet, så har nuvarande regerings klimatpolitik skapat en osäkerhet kring Sveriges möjligheter att nå målet om nettonollutsläpp till år 2045.

Det som kanske får mest kritik är sänkningen av bränsleskatten, för åtskilliga miljarder kronor, samt att fossila bränslen gynnas och att utsläpp inom transportsektorn ökar.

TCO, centralorganisationen som samlar tolv fackförbund, återger att OECD har konstaterat att ”de negativa trenderna för uppfyllnad av mål avseende klimat och biologisk mångfald är oroande och understryker behovet av fortsatta ansträngningar”.

”Vi tycker att regeringen bör ta OECD:s kritik på stort allvar och noga överväga dess rekommendationer”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år. 

”Fler livräddare behövs på småorter”

I väntan på ambulans får frivilliga SMS med information om att någon kan ha hjärtstopp i närheten. ”Det är bättre att göra någonting istället för att ingen gör något”. 

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset.