fbpx

Digital kurs ska stärka och hjälpa gravida

Digitala möten är vardagsmat för de nyblivna företagarna. – Det har varit lätt att jobba ihop och kul med någon som är inne på samma spår, säger Tilda Rydén, fysioterapeut och kostrådgivare i Luleå. Josefin Karlberg, mentaltränare och hälsorådgivare i Pajala, fyller i att även om de inte tänker lika i allt är det toppen att ha någon att bolla idéerna med och diskutera sig framåt.

Att vara gravid och nybliven mamma är en tid som kan var fylld med många frågor och viss oro. Två unga kvinnor har skapat en ny digital kurs för hjälpa kvinnorna att få stöd och rätt information både fysiskt och mentalt under resans gång.
Josefin Karlberg är mental tränare och hälsovägledare i Pajala och Tilda Rydén är fysioterapeut i Luleå.
Avståndet är inget hinder för samarbete. De har digitala möten, skickar mejl, sms och träffas fysiskt, allt utifrån frågans karaktär.
Kvinnorna träffades förra hösten genom Go business, ett nätverk för företagare i Norrbotten och Västbotten. Båda hade på varsitt håll funderat på att skapa digital kurs.
– Det var roligt när vi träffades. Jag började tänka på att vi båda jobbar med kvinnohälsa. Jag med de mentala bitarna och Tilda med de fysiska. När jag frågade om vi inte skulle jobba ihop nappade Tilda direkt, säger Josefin Karlberg.
Byggt portalen
Sen gick det fort. De började jobba i januari – februari med att bygga upp en kursportal med tips och råd, spela in föreläsningar och träningspass, både fysiska och för mentala. Sedan i påskas är de igång. Än så länge i blygsam skala, men om ett par veckor är det dags att växla upp.
– Vi ska ha en föreläsning om vad vår kurs handlar om och vi har ett Instagramkonto där vi marknadsför oss. Digitalt är ett naturligt val för oss, säger Tilda Rydén.
På kursportalen kan deltagarna ta del av materialet i egen takt och en gång i månaden är det digitala träffar med teman och möjlighet att ställa frågor.
– Du ska kunna delta där du är och när du vill och kan, säger Josefin Karlberg.
Avliva myter
De vill hjälpa kvinnor att få rätt information och stöd om exempelvis träning där det finns många myter kring vad du får göra och inte.
– Vi vill att kvinnor inte ska behöva gå och oroa sig. Om det känns bra i kroppen så är det oftast bra också, säger Tilda Rydén.
Josefin Karlberg tänker att de kan komplettera informationen från mödravårdscentralen:
– Där pratar barnmorskan om smärtlindring och profylax, vilka faser du går igenom i en förlossning men inte så mycket om hur du kan förbereda dig mentalt.
För det går att förbereda sig på menar hon, även om det är helt okänd mark, genom att träna avslappning och göra olika övningar för att stärka sig själv mentalt.
Tar helhetsgrepp
Duon konstaterar att de är en bra kombo. De kompletterar varandra och tillsammans täcker de in hela människan inte bara en del.
– Vi har samma tankegångar, vi är på samma nivå. Vi vill finnas till en längre tid även efter förlossningen för att hjälpa till. Hur du kan börja träna igen, med bäckenbottensövningar, knipträning och jag kan ge råd beroende på hur situationen ser ut för den enskilda mamman, säger Tilda Rydén och fortsätter:
– Många tror att inkontinensbesvär efter graviditet är något man får dras med, men det kan behandlas.
Vill lindra oro
De berättar att många gravida var oroliga i våras om det skulle finnas nog med personal på BB, fler behövde få värkstimulerande medel och fler kejsarsnitt – det visade sig att oron kan ha varit en bidragande orsak.
– Om vi kan hjälpa till, om än bara lite grann, att lindra kvinnors oro, vore det fantastiskt, säger Josefin Karlberg.
Kursen utvecklas hela tiden och en ny tanke har börjat gro.
– Vi funderar på att lägga in det här med kost. Vi har båda bakgrund inom det. Jag är ju hälsovägledare och Tilda är kostrådgivare, så det känns naturligt, säger Josefin Karlberg.
Deltagarna får betala kursen själv, de har tillgång till kursen i tolv månader och kan anmäla sig från första graviditetsveckan och framåt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka