fbpx

Digital kurs ska stärka och hjälpa gravida

Digitala möten är vardagsmat för de nyblivna företagarna. – Det har varit lätt att jobba ihop och kul med någon som är inne på samma spår, säger Tilda Rydén, fysioterapeut och kostrådgivare i Luleå. Josefin Karlberg, mentaltränare och hälsorådgivare i Pajala, fyller i att även om de inte tänker lika i allt är det toppen att ha någon att bolla idéerna med och diskutera sig framåt.

Att vara gravid och nybliven mamma är en tid som kan var fylld med många frågor och viss oro. Två unga kvinnor har skapat en ny digital kurs för hjälpa kvinnorna att få stöd och rätt information både fysiskt och mentalt under resans gång.
Josefin Karlberg är mental tränare och hälsovägledare i Pajala och Tilda Rydén är fysioterapeut i Luleå.
Avståndet är inget hinder för samarbete. De har digitala möten, skickar mejl, sms och träffas fysiskt, allt utifrån frågans karaktär.
Kvinnorna träffades förra hösten genom Go business, ett nätverk för företagare i Norrbotten och Västbotten. Båda hade på varsitt håll funderat på att skapa digital kurs.
– Det var roligt när vi träffades. Jag började tänka på att vi båda jobbar med kvinnohälsa. Jag med de mentala bitarna och Tilda med de fysiska. När jag frågade om vi inte skulle jobba ihop nappade Tilda direkt, säger Josefin Karlberg.
Byggt portalen
Sen gick det fort. De började jobba i januari – februari med att bygga upp en kursportal med tips och råd, spela in föreläsningar och träningspass, både fysiska och för mentala. Sedan i påskas är de igång. Än så länge i blygsam skala, men om ett par veckor är det dags att växla upp.
– Vi ska ha en föreläsning om vad vår kurs handlar om och vi har ett Instagramkonto där vi marknadsför oss. Digitalt är ett naturligt val för oss, säger Tilda Rydén.
På kursportalen kan deltagarna ta del av materialet i egen takt och en gång i månaden är det digitala träffar med teman och möjlighet att ställa frågor.
– Du ska kunna delta där du är och när du vill och kan, säger Josefin Karlberg.
Avliva myter
De vill hjälpa kvinnor att få rätt information och stöd om exempelvis träning där det finns många myter kring vad du får göra och inte.
– Vi vill att kvinnor inte ska behöva gå och oroa sig. Om det känns bra i kroppen så är det oftast bra också, säger Tilda Rydén.
Josefin Karlberg tänker att de kan komplettera informationen från mödravårdscentralen:
– Där pratar barnmorskan om smärtlindring och profylax, vilka faser du går igenom i en förlossning men inte så mycket om hur du kan förbereda dig mentalt.
För det går att förbereda sig på menar hon, även om det är helt okänd mark, genom att träna avslappning och göra olika övningar för att stärka sig själv mentalt.
Tar helhetsgrepp
Duon konstaterar att de är en bra kombo. De kompletterar varandra och tillsammans täcker de in hela människan inte bara en del.
– Vi har samma tankegångar, vi är på samma nivå. Vi vill finnas till en längre tid även efter förlossningen för att hjälpa till. Hur du kan börja träna igen, med bäckenbottensövningar, knipträning och jag kan ge råd beroende på hur situationen ser ut för den enskilda mamman, säger Tilda Rydén och fortsätter:
– Många tror att inkontinensbesvär efter graviditet är något man får dras med, men det kan behandlas.
Vill lindra oro
De berättar att många gravida var oroliga i våras om det skulle finnas nog med personal på BB, fler behövde få värkstimulerande medel och fler kejsarsnitt – det visade sig att oron kan ha varit en bidragande orsak.
– Om vi kan hjälpa till, om än bara lite grann, att lindra kvinnors oro, vore det fantastiskt, säger Josefin Karlberg.
Kursen utvecklas hela tiden och en ny tanke har börjat gro.
– Vi funderar på att lägga in det här med kost. Vi har båda bakgrund inom det. Jag är ju hälsovägledare och Tilda är kostrådgivare, så det känns naturligt, säger Josefin Karlberg.
Deltagarna får betala kursen själv, de har tillgång till kursen i tolv månader och kan anmäla sig från första graviditetsveckan och framåt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger