fbpx

Dispens för forskningsfiske

ÖSTRA NORRBOTTEN: Länsstyrelsen har utfärdat dispens för forskningsfiske efter braxen, mört och id. Fiskarter som vissa anser vara skräpfisk. 

Det yrkesmässiga fisket med fällor och ryssjor efter Norrbottenskusten bedrivs normalt efter arter som lax och sik. Fisket får i vanliga fall starta först den 17 juni.

Forskningsfisket som nu bedrivs i Rånefjärden och Törefjärden har bland annat som syfte att utveckla fångstmetoder och redskap men också nya livsmedelsprodukter och därigenom bredda fiskerinäringen i länet.

Projektet är en del i ett svensk-finskt forskningsprojekt som på svensk sida är ett samarbete mellan bland annat Sveriges lantbruksuniversitet och fiskeföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

Den forskning som redan finns har visat att ett intensivt fiske på så kallade karpfiskar kan medverka till att minska övergödningen i sjöar och kustområden vilket också är en del som ingår projektet. Ett villkor för fisket är därför att enbart dessa arter får behållas, annan fisk måste släppas tillbaka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN