Dispens från dygnsvila under sommaren

Alla som har sökt dispens från elva timmars dygnsvila får det – under sommaren.

Från 1 oktober 2023 samt 1 februari 2024 är huvudregeln att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

Vissa undantag från regeln kan göras. En särskilt inrättad arbetstidsnämnd kan bevilja dispens i högst ett år.

Enligt P4 Norrbotten har hittills 100 verksamheter sökt dispens.

Anders Ferbe, ordförande i arbetstidsnämnden, säger till radion att de har beslutat om en generell dispens under sommaren för alla som har ansökt om det till och med 1 mars. Men även de som kommer med en ansökan efter det kommer enligt honom att få samma besked, ”att de får dispens för sommarperioden”.

Enligt beslutsprotokollet har Region Norrbotten inkommit med en ansökan om dispens för sammanlagt tio specialistsjuksköterskor som arbetar inom regionens verksamhet med ambulanshelikopter. I detta fall har arbetstidsnämnden beviljat dispens för att möjliggöra förläggning av arbetstid upp till 24 timmar enligt ansökan under tiden 1 februari 2024—31 januari 2025.

I en bilaga till protokollet uppges att dispens ska beviljas endast då inga andra rimliga åtgärder står till buds, ”det vill säga när det är nödvändigt att förlägga arbete i kombination med jour längre än 20 timmar för att verksamheten ska kunna upprätthållas. Det kan till exempel handla om enstaka verksamheter i glesbygd och/eller då tillgången på viss specifik kompetens är begränsad och kräver sådan förläggning”.

Bakgrunden till att nämnda regler om dygnsvila infördes är att EU-kommissionen hotade stämma Sverige för fördragsbrott, om inte ändringar gjordes.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.