fbpx

Dispens från dygnsvila under sommaren

Alla som har sökt dispens från elva timmars dygnsvila får det – under sommaren.

Från 1 oktober 2023 samt 1 februari 2024 är huvudregeln att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.

Vissa undantag från regeln kan göras. En särskilt inrättad arbetstidsnämnd kan bevilja dispens i högst ett år.

Enligt P4 Norrbotten har hittills 100 verksamheter sökt dispens.

Anders Ferbe, ordförande i arbetstidsnämnden, säger till radion att de har beslutat om en generell dispens under sommaren för alla som har ansökt om det till och med 1 mars. Men även de som kommer med en ansökan efter det kommer enligt honom att få samma besked, ”att de får dispens för sommarperioden”.

Enligt beslutsprotokollet har Region Norrbotten inkommit med en ansökan om dispens för sammanlagt tio specialistsjuksköterskor som arbetar inom regionens verksamhet med ambulanshelikopter. I detta fall har arbetstidsnämnden beviljat dispens för att möjliggöra förläggning av arbetstid upp till 24 timmar enligt ansökan under tiden 1 februari 2024—31 januari 2025.

I en bilaga till protokollet uppges att dispens ska beviljas endast då inga andra rimliga åtgärder står till buds, ”det vill säga när det är nödvändigt att förlägga arbete i kombination med jour längre än 20 timmar för att verksamheten ska kunna upprätthållas. Det kan till exempel handla om enstaka verksamheter i glesbygd och/eller då tillgången på viss specifik kompetens är begränsad och kräver sådan förläggning”.

Bakgrunden till att nämnda regler om dygnsvila infördes är att EU-kommissionen hotade stämma Sverige för fördragsbrott, om inte ändringar gjordes.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.