fbpx

Drabbade uppmanas anmäla cyberattacker

Alla, företag som privatpersoner, som har drabbats av cyberattacker uppmans att skyndsamt polisanmäla detta.

Polismyndigheten har sedan sedan den 20 januari arbetat med cyberattacken mot det digitala tjänste- och programvaruföretaget Tietoevry, som har fått påverkan för ett stort antal branscher och verksamheter. Bland annat har ett antal regioner drabbats.

Polisen skriver i ett pressmeddelande att den här typen av ärenden är svårutredda bland annat för att det ofta är internationella grupperingar som ligger bakom attackerna och därmed krävs samverkan både nationellt och internationellt.

– Det är av största vikt att alla som blir utsatta för cyberbrott polisanmäler och delger polisen så mycket bevisning som möjligt så snabbt som möjligt för att vi inte ska förlora tid, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Vidare uppges att när polisen i Sverige får in anmälningar och bevisning startar ett intensivt och komplext arbete med att lägga ett pussel där varje enskilt ärende och bevis kan ha ett stort värde när man sammanställer alla pusselbitar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF