fbpx

Efterlyser personal till omsorgen

Haparanda stad har akut brist på personal inom omsorgen.

Nu går kommunen  ut och vaskar efter personer som kan ställa upp och jobba extra inom vård- äldreomsorgen. Det skriande behovet uppges bero på hög sjukfrånvaro och vikariebrist.

I ett försök att täcka upp bemanningen har kommunen bett personal från andra verksamheter att skriva upp sig på en lista om de kan tänka sig att jobba inom äldreomsorgen.

Men kommunen vänder sig nu även till allmänheten.

– Vi behöver allmänhetens hjälp och vi uppmanar därför alla som vill göra en samhällsinsats att kontakta vår bemanningsenhet, säger Haparanda stads socialchef Suvi Järvinen-Valo i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

25 kommentarer på “Efterlyser personal till omsorgen

  1. Lägg ut äldreomsorgen på entreprenad vettja!
    Dom kan nog effektivisera och få till en bra omsorg och med högre kvalitetsvillkor än kommunen kräver! Då slipper vi detta problem med viten och usel arbetsmiljö hos kommunens medarbetare. Blir säkert billigare också! Win-Win! Börja med nya Hemstranden/Kotiranta

  2. Det finns rätt många på Haparanda kommun som har en
    undersköterske utbildning i botten, fråga dem i första hand. Bara jag känner till ett tiotal som i dag jobbar som biståndshandlägghare, enhetschef, adrministratör osv.
    Jobbar du i kommun så gör du. Dags och plocka fram sina kunskaper igen.

  3. Det är inget isolerat problem i Haparanda. Samma problem finns nog i de flesta kommuner i Sverige. Min kommun gick i morse ut och bad övrig personal att avlasta vård och omsorg. Om en peson inom hushållet visar symptom så ska även de övriga vara hemma. Det blir ju kaos om vi friska ska vara hemma istället för att se till att verksamheterna fungerar. Men visst, jag stannar hemma med lön och renoverar bostaden om det är det regeringen vill.

  4. Ja men goddag yxskaft!! Dags nu att slänga in ”kreti och pleti” när kunnig och utbildad personal vägrar jobba inom kommunens omsorg och äldreboenden?! Som man bäddat får man faktiskt ligga…

  5. Det finns ett helt gäng ansvariga politiker som bör ställa upp och hoppa in och jobba i vården.
    Som man bäddar får man ligga.
    Man kan inte skylla på pandemin.
    Nedmontering av äldreomsorgen har pågått under pandemin och utköp av personal och många har flytt fältet pga detta och nu sitter man med facit i hand.
    Ta ansvar och red ut detta.
    Situationen har blivit akut pga inkompetens bland ansvariga politiker och tjänstemän. Inte på grund av pandemin för den har pågått i snart 3 år. Man har haft god tid att ta höjd för detta.

    • Är det inte i krigstider man begär hjälp av samhället? så man kan tolka att det är total kaos i äldreomsorg med en ledning som förlorat kontrollen.

  6. Många utbildade undersköterskor väljer att jobba med någonting helt annat. Jag är utbildad men med tanke på hur det ser ur idag så vill man inte jobba inom tex äldreomsorgen.
    Lönen borde vara mycket högre med tanke på hur arbetssituationen ser ut.
    Jag själv klarade inte av att se de boende sitta i sin ensamhet när inte ens personalen hinner sätta sig ner och hålla sällskap, bara ett evigt stressande och springande.
    Öka personal och lönen så kommer såkert många utbildade och erfarna undersköterskor återvända.

  7. Haparanda stad har inte varit attraktiv arbetsgivare på länge, dom uppskattar inte oss nog, dom pressar bara oss hårdare med tiden och visar knapp uppskattning, speciellt ej på lönen eller arbetsförhållande. Vi ska slita som djur och fixa allt. Nu är det skrattretande att outbildade ska in i vårat yrke från ingenstans och rädda oss? Jaha vi som är utbildade och sliter år ut? Nope inget!! Dags att fortsätta söka annat arbete och äntligen lämna!

  8. Styr verksamheten eller avgå!

    Bristen på vikarier har varit känd länge. Samtidigt har kommunen med berått mod (!) besparat många miljoner genom att skära ner på personalstyrkan. Verksamhet enligt de individuellt upprättade omsorgsplanerna ersätts med patetiska OS-lekar utifrån devisen: ”one size fits all”, vilket är fullständigt oacceptabelt gentemot de brukare som har arbetat och byggt upp vårt samhälle under sitt liv. Kränkande!
    Fakta är att bemanningen inom omsorgen är för låg (oavsett nationella jämförelsetal) vilket leder till att (1) befintlig personal slits ut; (2) att kvaliteten i omsorgen sjunker mot nivåer ovärdiga en välfärdsstat och till att (3) attraktionen för omsorgsyrket förtvinar. Taget tillsammans innebär det att det finns inga vikarier tillgängliga och dagens situation blottlägger att det finns ingen beredskap i att möta de utmaningar som en pandemi av detta slag innebär. Ledarskap saknas!

    Det är tråkigt att läsa att Haparanda kommun nu med ljus och lykta söker efter personal till omsorgen bland den breda allmänheten. Det är illa. Och det är ännu mera illa när det kommer till min kännedom att man inte använder sig av befintlig kommunanställd personal (varav en del är utbildade USK:are men som idag hat andra arbetsuppgifter). Det är ännu mer illa då kommunen dessutom har gjort sig av med personal som tidigt har påpekat riskscenarier av detta slag som en konsekvens av usla arbetsvillkor som i sig har lett till dålig omsorg (hurra för OS-lekar med äldre!).

    Det brister i politiskt och verkställande ledarskap. I det läge som nu råder är det upp till den verkställande ledningen att ”peka med hela handen” utifrån att det är en krissituation. Här och nu ska man som chef och ledare verkställa politiskt fattade beslut – t.ex. en lagreglerade omsorgsverksamhet (äldreomsorg inom särskilt boende samt LSS), och göra det utifrån tankefiguren att det är chefsledet som leder och fördelar arbetsuppgifter bland medarbetarna. Gnället får man hantera efter pandemin!

    Klarar inte ledningen av detta – avgå och gör något annat.

  9. Plocka in folk från förvaltningsbyggnaden, administrativ personal, så är problemet löst.

    • Exakt! Låt även det ”finare” folket prova på andra verklighetsbaserade yrken när det finns behov av vikarier – som lokalvårdare, dagisfröknar eller varför inte diskare i skolmatsalar …

  10. Sitt inte och säg att det är fel på arbetsgivaren när det är kollegorna som gör hur arbetsplatsen upplevs. Många vikarier som tyvärr inte vill stanna kvar på arbetsplatsen. Ni förstår inte ni som arbetar inom omsorgen hur ni speglar hur arbetsplatsen är och så illa är det inte. Man märker att ni har jobbat på samma ställe hela livet. Kan säga att det är aldrig chefens fel att inte vikarierna stannar kvar och oftast till och med ordinarie personal.

    • Signaturen ”hm” har rätt i att man som nyanställd upplever arbetsplatsen mest via kollegorna, det kan vara otroliga skillnader på vilken avdelning man hamnar på, är det griniga och stressade kollegor så upplevs arbetsplatsen som väldigt ”jobbig”, sen kan en annan avdelning ha lugna och trygga anställda som gör jobbet utan onödig stress, då trivs man betydligt bättre, sen kommer vi till det viktigaste: som är att dom man tar hand om känner/upplever personalens sinnesstämning, lugn och trygg personal ger en fin boendemiljö för gamlingarna, man får inte glömma att det är gamlingarnas hem miljö det är frågan om.

    • hm: Jag har arbetat inom äldrevården i Haparanda. Jag känner inte igen det du säger. Jag fick ett bra bemötande från både äldre och mina arbetskollegor. Jag arbetar nu inom vården och fick bra och värdefulla erfarenheter från den tiden som jag tagit med mig.

    • Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar och då också chefens.
      Är det dålig stämning på arbetsplatsen så beror det på något och då behöver chefen jobba med det.
      Att kritisera personal för att dem arbetat lojalt på samma arbetsplats hela livet är inte särskilt begåvat.
      Du har en stor kompetens kunskap och erfarenhet att
      använda.
      Men blir man behandlade som i Haparanda kommun så förstår jag att man inte alla dagar är så munter.
      Så visst är det chefens ansvar hur det är på en arbetsplats både den psykosociala och fysiska.
      Och vilka som väljer att bli kvar som vikarie eller ordinarie.
      Så illa kan det faktiskt vara.

  11. Hoppas dom personerna som blir uppringda av kommunen ställer höga lönekrav och extra avsättning till tjänstepensionen precis som bemanningsbolagen betalar.

    • Julmaten var också som ett hån mot personalen 350 kr vars äter man till det priset? Vikarierar fick inte en krona så dåligt av kommunen …hoppas det var sista gången. Vi har jobbat och slitit som djur över två års tid och ingen bättring i sikte? Mycket intressant hur slutar det här kaoset?

  12. Det finns ingenting som hindrar att Human resources (HR) personal kavlar upp ärmarna och går ner på golvet och arbetar. Det kan vara nyttigt. Man lär sig mycket både om sig själv och hur viktigt jobb undersköterskorna gör för våra äldre. Försämringarna för denna yrkesgrupp slår tillbaka på bemanningen.

    • Jag håller med dig till 100%. Hr-enheten och alla chefer är varmt välkomna jobba något arbetspass på golvet. Då ser dom också att en uskas arbete är inte så enkelt att vem som helst kan hoppa in och jobba som en uska med erfarenhet. Vi tar hand om människor som har olika hjälp/stöd behov. Alla är individuella och de behöver erfarenhet ta hand om människor på en bra sätt.
      De är dags börja titta på arbetsvillkor till personalen som redan finns.

  13. Inte är det helt Pandemins fel att det råder brist på vikarier och att personalen inte orkar mera…Borttagandet av 3-3 scheman , borttagande av huvuden både dag och natt samt såå dåliga scheman har gjort sitt ….men även att man tar in nyanlända som får en 75% tjänst till skänks för att de inte ska bli utvisade …dessa täcker upp ngn USKa som har gedigen erfarenhet, kan språket, har delegation etc etc ….Mer och mer lastas på oss USKor . Finns det INGEN där ute som vill lyssna på oss och våra nödrop ! Jag skäms att man raggar personer till omsorgen/äldreomsorgen och säger att de som kommer från en snabb utbildning …Hur nedvärderande är inte detta till oss alla USKor som är utbildade och har lång erfarenhet inom yrket ?? Nu börjar det synas i vården om våra äldre och sjuka, pissiga blöjor, långa naglar och skägg, bädden är inte fräscha, man genar i kurvorna i deras hygien osv … Cheferna skriver prioteringslistor vad vi inte ska göra när det inte finns nog med personal … Lösningen ÄR inte att ragga mera okompetent personal utan håll fast vid de man har och locka med bra schema, löner och andra villkor utbildad personal med erfarenhet . Eftersom regeringen har skjutit med pengar så NU är det dags för Haparanda Stad att börja använda dom till det pengarna är menade för ….

  14. Det är väl bara att enhetschefer och småchefer går ut på golvet och gör lite nytta!

  15. Om man som arbetsgivare behandlar sin personal som Haparanda stad har gjort, får man nog skylla sig själv. snart vill ingen arbeta där.

  16. Om jag kommer ihåg rätt så hade vi 11% arbetslösa i Happis
    Är det inte bara att kontakta arbetsförmedlingen så är problemet löst

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.