fbpx

En vecka fri från våld

Hela denna vecka står våld i fokus i Norrbotten.

Arbetet mot våld pågår året runt men just denna vecka, den 20-26 november, arrangeras kampanjveckan ”En vecka fri från våld”. Under veckan läggs extra fokus på det förebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i länet.

Enigt kampanjen dödas var tredje vecka en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med, och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. ”Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem men våldet går att förebygga”.

På olika platser i Norrbotten bjuds det under veckan på föreläsningar, filmvisningar, utställningar, ljusmanifestationer med mera.

Exempelvis ska våld uppmärksammas hela veckan på skolan i Haparanda, där elever får kunskapshöjande information via quiz. Veckan ska avslutas med en gemensam samling på skolgården där de tänder ljus och utser vinnaren av en femkamp. FN-föreningen i Haparanda berättar om deras arbete.

På tisdag hålls en öppen föreläsning av Peter Rung på folkets hus. Han är utbildare inom våldsprevention och en av initiativtagarna till Huskurage. ”I sina föreläsningar utbildar han om normskapande och normbrytande arbete med fokus på hur vi fyller våra rum med mer omtanke, hänsyn och omsorg”.

I Norrbotten arrangeras kampanjvecka av bland annat länsstyrelsen, Rädda barnen och ett flertal kommuner. Av Tornedalens kommuner står bara Haparanda som medarrangör.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN