fbpx

En vecka med temat läsning för de unga

TORNEDALEN: Skolelever har ledigt från skolorna hela den här veckan. Det är höstlov, eller läslov som det nu mera benämns.

2016 bestämde regeringen att höstlovet ska döpas om till läslovet och att veckan ska fyllas med aktiviteter som uppmuntrar barn och ungdomar till läsning.
Läslovet instiftades för tre år sedan som en del i ett led till att motivera, utveckla och förbättra läsförmågan hos skolelever runt om i Sverige. Även Finland har nu för övrigt också anammat begreppet läslov.

Under läslovsveckan arrangerar biblioteket i Haparanda en lästävling där deltagarna, barn upp till 15 år kan läsa en eller flera böcker inom sex olika teman. Tävlingen pågår mellan den 28 oktober till och med den 8 november och man har chans att vinna en bok.
På biblioteket i Övertorneå uppmärksammas läslovsveckan med en deckarskola som går av stapeln på onsdag och riktar sig till barn i fritids och förskoleklasser.
– Den lyfter deckarlitteraturen för barn och ungdom, exempelvis barnbokserien Lasse Majas detektivbyrå som är populär och många läser, säger Anna-Karin Luttu, barn-och ungdomsbibliotekarie.
På biblioteket i Pajala arrangeras inte någon särskild aktivitet kopplad till läslovet eftersom personalbrist råder.
– Vi har en utställning man kan komma och titta på som årskurs tre på Smedsskolan har gjort men utöver det har vi inte några andra evenemang på biblioteket, säger Terese Enesund, vikarie.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.