fbpx

En vecka med temat läsning för de unga

TORNEDALEN: Skolelever har ledigt från skolorna hela den här veckan. Det är höstlov, eller läslov som det nu mera benämns.

2016 bestämde regeringen att höstlovet ska döpas om till läslovet och att veckan ska fyllas med aktiviteter som uppmuntrar barn och ungdomar till läsning.
Läslovet instiftades för tre år sedan som en del i ett led till att motivera, utveckla och förbättra läsförmågan hos skolelever runt om i Sverige. Även Finland har nu för övrigt också anammat begreppet läslov.

Under läslovsveckan arrangerar biblioteket i Haparanda en lästävling där deltagarna, barn upp till 15 år kan läsa en eller flera böcker inom sex olika teman. Tävlingen pågår mellan den 28 oktober till och med den 8 november och man har chans att vinna en bok.
På biblioteket i Övertorneå uppmärksammas läslovsveckan med en deckarskola som går av stapeln på onsdag och riktar sig till barn i fritids och förskoleklasser.
– Den lyfter deckarlitteraturen för barn och ungdom, exempelvis barnbokserien Lasse Majas detektivbyrå som är populär och många läser, säger Anna-Karin Luttu, barn-och ungdomsbibliotekarie.
På biblioteket i Pajala arrangeras inte någon särskild aktivitet kopplad till läslovet eftersom personalbrist råder.
– Vi har en utställning man kan komma och titta på som årskurs tre på Smedsskolan har gjort men utöver det har vi inte några andra evenemang på biblioteket, säger Terese Enesund, vikarie.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.