fbpx

Erbjuder extra dos till personer med nedsatt immunförsvar

Personer med nedsatt immunförsvar erbjuds en extra dos vaccin mot covid-19.
Region Norrbotten uppger i ett pressmeddelande att patientgrupper med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling av sjukdom kan redan från 1 september erbjudas en extra dos vaccin efter en individuell bedömning av behandlande läkare. Rekommendationen gäller personer som är 18 år och äldre.

– För de som på grund av sjukdom eller pågående behandling har nedsatt immunförsvar blir inte skyddet med vaccination lika effektivt. Därför är det viktigt att dessa får en möjlighet till en extra dos vaccin mot covid-19, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare.

Vidare uppges att de allra flesta av de som behöver en extra dos vaccin kommer att kontaktas av behandlande mottagning eller läkare inom ett par veckor och kan sedan själva boka tid för vaccination via telefon.

Det uppges handla om kring 1.500 norrbottningar som tillhör aktuell patientgrupp och som kommer att bli kontaktade av vården för extra dos.

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med specialister inom området tagit fram ett förslag till patientgrupper som kan vara aktuella för en extra dos vaccin:
• Genomgången organtransplantation med pågående medicinering med immunnedsättande läkemedel, oavsett tid efter transplantation
• Genomgången stamcellstransplantation med stamceller från en donator de senaste tre åren, eller med en pågående graft versus host- sjukdom som kräver immunhämmande behandling
• Patienter med ett kraftigt nedsatt immunförsvar som genomgått CAR T-cells behandling
• Primär allvarlig immundefekt
• Aktuell eller nyligen genomgången immunnedsättande behandling för en cancersjukdom, med kvarvarande allvarlig påverkan på immunförsvaret
• Aktuell pågående behandling som nedsätter immunsvaret kraftigt, t.ex. vid autoimmuna sjukdomar
• Patienter som genomgår dialysbehandling och patienter med kronisk njursjukdom stadium 5
• Avancerad hiv
• Individer som utifrån patientansvarig specialistläkare bedöms ha en allvarlig påverkan på immunförsvaret och som inte omfattas ovan

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.