Ett shoppingcenter präglat av den berömda finska designen

Energiknippet Eija-Sinikka Juho samordnar och leder verksamheten i ett spännande shoppingcenter på gränsen mellan Sverige och Finland.

Finland har en särskild kultur av formgivning och design med internationellt ryktbara formgivare och konstnärer. Det har satt stark prägel på shoppingcent-ret Rajalla På Gränsen mellan Sverige och Finland i Torneå. Mode och kvalitet präglar butikerna.

Namn som Alvar Aalto, Maija Isola, Anu Pentik, Reidar Särestöniemi, Akseli Gallen-Kallela och Wäinö Aaltonen är bara några exempel på formgivare och konstnärer som är kända långt utanför Finlands gränser.

– Här hittar du originalmönster på kläder från Reidar Särestöniemi, keramik och textilier från Anu Pentik, kläder designade av Maija Isola och mycket annat, säger Eija-Sinikka Juho.

Hon är organisationschef på Rajalla. En idéspruta med finsk/fransk ekonomexamen och kunskaper inom bland annat design och filmproduktion.

Personal shoppers

– Våra butiksinnehavare hjälper kunderna till kläder som lyfter fram den skönhet som finns hos varje människa. Exempelvis Lindex har specialutbildade Personal shoppers som rådgivare i provhytten.

– De kan hjälpa både kvinnor och män som har svårt att byta en invand stil till något nytt och fräscht, säger Eija-Sinikka.

I Kicks finns sminkhörnor med utbildade sminköser. Mycket populärt bland kvinnor och hittills har man också sminkat en man. Det sistnämnda lär öka. (Både sminkhörnan och Personal shoppers är tillfälligt stängda under coronaperioden).

Ger inspiration och förnyelse

I Rajalla finns totalt 39 butiker, restauranger, caféer – och till och med ett eget LasVegas. Allt på två plan med en yta lika stor som tre fotbollsplaner.

Här kan man koppla av på sex olika caféer och restauranger. För män finns Dressmann och för tekniknördar finns stora Gigantti (Elgiganten). 

Att flanera runt på Rajalla en halvdag ger inspiration – och andlig förnyelse. Och kanske en helt ny klädstil anpassad till tiden. 

Fler artiklar om Rajalla:

Design och kvalitet i världsklass

Särestöniemis konst blev utsökt mode

Barn- och familjeland till hösten

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Alla annonser i denna serie: