fbpx

Färre cancerfall under pandemin

Under pandemin har färre diagnosticerats med cancer i Sverige.

Totalt insjuknade drygt 62.500 personer i cancer 2020, en minskning med cirka 3.700 jämfört med genomsnittet för de tre föregående åren. Det visar statistik från Socialstyrelsen.
Sedan 1970 har cancerfallen ökat, både räknat som antal individer och antal tumörer. Förklaringarna är bland annat att befolkningen vuxit och att vi blir allt äldre men även förbättrad diagnostik och införande av screening är faktorer som spelar in. Annat som påverkar utvecklingen av antalet cancerfall är levnadsvanor, till exempel ohälsosam kost, fysisk inaktivitet, rökning, övervikt och fetma samt solvanor.
I fjol minskade dock antalet rapporterade cancerfall till Socialstyrelsens cancerregister med 3.658 till 62.555, om man jämför med genomsnittet för de tre föregående åren. Andelen män bland de drabbade uppgick till nästan 53 procent och kvinnorna till drygt 47 procent. Troligen är minskningen av antalet cancerfall en effekt av covid-19-pandemin, enligt Socialstyrelsen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).