Orosanmälningar om barn som far illa har ökat med fem procent under pandemin, visar en ny studie från Socialstyrelsen. Drygt 4 av 10 anmälningar beror på förälders eller vårdnadshavares problem, bland annat psykisk ohälsa, missbruk, omsorgssvikt eller försummelse.
Socialstyrelsen har undersökt hur pandemin har påverkat arbetet med orosanmälningar i 56 kommuner och stadsdelar, bland annat genom insamling av uppgifter om anmälningar som gjordes under maj och september 2020 och 2019.
Vissa slags anmälningar kopplar man till pandemin och ofta berör de barn i redan utsatta familjer samt barn i socioekonomiskt utsatta områden. Var femte anmälan kom från skolan, under våren kom en ny typ av anmälan om elever med hög frånvaro när föräldrar hållit sina barn hemma på grund av rädsla för smitta. Men även om barn som redan var kända av socialtjänsten och som haft hög frånvaro i skolan tidigare. Pandemin sågs som ytterligare en ursäkt att stanna hemma, rapporterar Socialstyrelsen.
Flera kommuner har även sett fler anmälningar om ungdomar som bråkar, tar droger eller begår brott i kölvattnet av stängda gymnasieskolor och fritidsgårdar eller inställda aktiviteter och sommarjobb. Vissa kommuner upplever också att anmälningar som rör vårdnadshavarens missbruk och psykiska ohälsa ökat.
Trots ändrade förutsättningar av pandemin är den övergripande bilden att socialtjänsten kunnat upprätthålla arbetet med att ta emot anmälningar, göra förhandsbedömningar och fatta beslut om utredning. Studien visar även att anmälningsskyldigheten har fungerat. Polis, skola samt hälso-, sjuk- och tandvård stod tillsammans för omkring 60 procent av anmälningarna.
2 kommentarer på “Fler orosanmälningar i pandemins spår”
Om det förekommer att föräldrar håller sina barn hemma av rädsla för smitta bör skolan se över sina rutiner gällande avstånd, handhygien och ventilation så att föräldrar och barn slipper känna sig så rädda. Hög frånvaro kan emellertid även vara ett tecken på att man faktiskt följer den allmänna rekommendationen att stanna hemma vid symtom.
Vem hade kunnat tro att föräldrarna kan vara roten av dåligt inflytande för stökiga ungdomar, vi hade behövt ett prov som ger en tydligare bild på myndigförklarade människor.