fbpx

Fler sökte sig till utbildning 2020

Antalet personer som valde att söka till yrkeshögskolan ökade kraftigt i fjol.

Behöriga sökande ökade 2020 med 31 procent,  till drygt 69.400. Antagna som påbörjat studier ökade också med 26 procent till 35.800 antagna. Studerande på yrkeshögskolan uppgick till 77.900, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Söktrycket var  högst till utbildningar med inriktning mot juridik samt journalistik och information. Platserna till utbildningar inom dessa områden är relativt få och utgör ungefär en procent vardera av det totala antalet platser på de yrkeshögskoleutbildningar som startat under 2020. Söktrycket var lägst till utbildningar inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske och data/IT. Utbildningsområdet ekonomi, administration och försäljning var totalt sett störst med drygt 22. 400 behöriga sökande.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.