fbpx

Flera fall av harpest i Norrbotten

Under juli har SVA fått in rapporter om drygt 20 harar som misstänks ha dött till följderna av harpest i Norrbotten. Jägareförbundet gick under slutet av förra veckan ut och varnade att ett nytt utbrott av harpest tycks vara på gång.
– Vi är i början av det här och vet ännu inte hur stort det blir, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA.
De harar som rapporterats in i länet kommer främst från Piteå och Luleå, samt någon enstaka från Boden och Arvidsjaur.
Erik Ågren uppmanar allmänheten att rapportera in fynd via webbformuläret Rapportera vilt på myndighetens hemsida.
Enligt SVA är det viktigt att rapportera döda harar då sjukdomen är anmälningspliktig. Vid kontakt med smittade djur är det på grund av smittorisken viktigt att använda handskar och efteråt tvätta händerna noggrant.
I och med att harpest oftast smittar genom myggbett råder smittskyddsläkare Anders Nystedt gemene man att efter bästa förmåga skydda sig emot mygg. Jägare, som utgör en särskilt utsatt grupp bör iaktta försiktighet vid hantering av döda djur.
– Det känns som det kan bli ett harpestår, det var nyligen ett stort utbrott i Ljusdal med 41 fall på bara några dagar. Det är regionala skillnader givetvis. Är det harpestår brukar det drabba hela Norrland. Jag skulle inte bli förvånad om vi får ganska många fall i Norrbotten i år. Orolig behöver man inte bli, det är nästan ingen som dör av harpest, det är extremt ovanligt. Men man blir ju sjuk och det tar lång tid att hämta sig också från en sån infektion, säger Anders Nystedt.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.