fbpx

Flera fall av harpest i Norrbotten

Under juli har SVA fått in rapporter om drygt 20 harar som misstänks ha dött till följderna av harpest i Norrbotten. Jägareförbundet gick under slutet av förra veckan ut och varnade att ett nytt utbrott av harpest tycks vara på gång.
– Vi är i början av det här och vet ännu inte hur stort det blir, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA.
De harar som rapporterats in i länet kommer främst från Piteå och Luleå, samt någon enstaka från Boden och Arvidsjaur.
Erik Ågren uppmanar allmänheten att rapportera in fynd via webbformuläret Rapportera vilt på myndighetens hemsida.
Enligt SVA är det viktigt att rapportera döda harar då sjukdomen är anmälningspliktig. Vid kontakt med smittade djur är det på grund av smittorisken viktigt att använda handskar och efteråt tvätta händerna noggrant.
I och med att harpest oftast smittar genom myggbett råder smittskyddsläkare Anders Nystedt gemene man att efter bästa förmåga skydda sig emot mygg. Jägare, som utgör en särskilt utsatt grupp bör iaktta försiktighet vid hantering av döda djur.
– Det känns som det kan bli ett harpestår, det var nyligen ett stort utbrott i Ljusdal med 41 fall på bara några dagar. Det är regionala skillnader givetvis. Är det harpestår brukar det drabba hela Norrland. Jag skulle inte bli förvånad om vi får ganska många fall i Norrbotten i år. Orolig behöver man inte bli, det är nästan ingen som dör av harpest, det är extremt ovanligt. Men man blir ju sjuk och det tar lång tid att hämta sig också från en sån infektion, säger Anders Nystedt.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.