fbpx

Flera skogsbränder i Norrbotten under torsdagen

Under torsdagen brann det på minst åtta ställen, varav två i Pajala. Den första var en mindre gräsbrand i Junosuando vid halv fyratiden. Om den andra skogsbranden får räddningstjänsten ett larm vid halv sju. Larmet gäller att någon sett rök från skogen kring Isovinsa i Pajala kommun. Räddningstjänsten från Pajala var på plats men hittade ingen brand där.

— Den som rinde in gjorde helt rätt. Det är gigantiska arealer, så det är svårt att bedöma var rökpelaren är, säger Pajalas räddningschef Juha Pasma.

Det krävdes drönare för att lokalisera branden som visade sig vara söder om Narken, närmare Gustavsberg, några kilometer längre bort. Skogsbranden sträckte sig över ett område på 50×50 meter i svårtillgänglig terräng med stenig, kuperad mark och tät skog. Elden hade en ganska snabb spridning.

Räddningstjänsten från Överkalix, Korpilombolo och Pajala var på plats och hjälptes åt. När vattenslangarna rullats ut åkte Överkalix enheten på en annan brand. Även Korpilombolo kunde lämna platsen och Pajala var ensam kvar och släkte branden.

Räddningschefen konstaterar att det var ett åsknedslag ner i ett träd som fått skogsbranden att bryta ut.

— Det var ingen tvekan om det, blixten hade kluvit ett träd. Vi befarar att det inte var det första och inte det sista vi får av det slaget. Det kan ligga nu och pyra hur många som helst som sedan blossar upp. Men vi får ta den en efter en allt efter som de dyker upp, säger en trött räddningschef.

Räddningstjänsten lämnade över till markägaren efter midnatt och räddningstjänsten från Pajala kunde lämna platsen vid 1-tiden.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.