fbpx

Flera skogsbränder i Norrbotten under torsdagen

Under torsdagen brann det på minst åtta ställen, varav två i Pajala. Den första var en mindre gräsbrand i Junosuando vid halv fyratiden. Om den andra skogsbranden får räddningstjänsten ett larm vid halv sju. Larmet gäller att någon sett rök från skogen kring Isovinsa i Pajala kommun. Räddningstjänsten från Pajala var på plats men hittade ingen brand där.

— Den som rinde in gjorde helt rätt. Det är gigantiska arealer, så det är svårt att bedöma var rökpelaren är, säger Pajalas räddningschef Juha Pasma.

Det krävdes drönare för att lokalisera branden som visade sig vara söder om Narken, närmare Gustavsberg, några kilometer längre bort. Skogsbranden sträckte sig över ett område på 50×50 meter i svårtillgänglig terräng med stenig, kuperad mark och tät skog. Elden hade en ganska snabb spridning.

Räddningstjänsten från Överkalix, Korpilombolo och Pajala var på plats och hjälptes åt. När vattenslangarna rullats ut åkte Överkalix enheten på en annan brand. Även Korpilombolo kunde lämna platsen och Pajala var ensam kvar och släkte branden.

Räddningschefen konstaterar att det var ett åsknedslag ner i ett träd som fått skogsbranden att bryta ut.

— Det var ingen tvekan om det, blixten hade kluvit ett träd. Vi befarar att det inte var det första och inte det sista vi får av det slaget. Det kan ligga nu och pyra hur många som helst som sedan blossar upp. Men vi får ta den en efter en allt efter som de dyker upp, säger en trött räddningschef.

Räddningstjänsten lämnade över till markägaren efter midnatt och räddningstjänsten från Pajala kunde lämna platsen vid 1-tiden.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN