fbpx

Forskning i livsmedelsutveckling

Norrmejerier får tillsammans med SLU och flera andra parter 48 miljoner kronor för att bidra till utveckling och innovation på matområdet.

Pengarna delas ut av forskningsrådet Formas i en ny satsning på hållbarhet, kompetens och konkurrenskraft i livsmedelssystemet, skriver Norrmejerier i ett pressmeddelande. Det statliga forskningsrådet Formas står bakom satsningen som ska främja utveckling och innovation samt ökad kunskap i hela livsmedelskedjan. Fyra tvärvetenskapliga kompetenscentrum bildas för att forskare, näringsliv och andra aktörer ska kunna samverka och bidra till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Norrmejerier deltar i centret SustAinimal som leds av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Forskningen där ska fokusera på att utforska djurens samspel med mark, vatten och växter, samt djurens framtida roll för en hållbar livsmedelsproduktion. Projektet har ett brett angreppssätt, där flera hållbarhetsfaktorer kommer att belysas. Bland annat ska man titta på nya metoder för att stimulera biologisk mångfald, nya digitala tekniker i lantbruket och nya foderstrategier som gör det möjligt att använda gräs och grödor ännu mer effektivt och klimatsmart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).