Regeringen har beslutat att ge Livsmedelsverket ett ändringsuppdrag vad gäller uppdatering av de svenska kostråden.
Enligt ett pressmeddelande innebär uppdraget att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur de föreslagna kostråden om rött kött och charkprodukter kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.
Förslaget till nya kostråd är att bland annat mängdrekommendation av rött kött och chark bör sänkas från nuvarande nivå högst 500 gram i veckan till 350 gram i veckan, varav charkprodukter bör utgöra endast en liten andel.
Livsmedelsverket ska i konsekvensanalysen utgå från antagandet att fem procent respektive 30 procent av befolkningen följer dessa nivåer, samt scenariot att andelen svenska produkter inte förändras och scenariot att fler väljer svenska produkter.
Myndigheten ska avvakta med att uppdatera de svenska kostråden till dess att uppdraget har redovisats vilket ska ske senast den 30 april 2025.