fbpx

Förtroendet för polisen ökar

NORRBOTTEN: För tredje året i rad ökar allmänhetens förtroende för polisen.

Det enligt den nationella SOM-undersökningen, som genomförs årligen av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. (SOM står för Samhälle, Opinion och Medier).

Undersökningen har skickats ut till 21.000 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 85 år i Sverige.

De som har svarat att de har ”mycket eller ganska stort” förtroende för polisen ligger nu på 68 procent, vilket uppges vara den näst högsta förtroendenivån för polisen sedan mätningen startades 1987.

– Det senaste året har vi haft en allvarlig utveckling med många dödsskjutningar och sprängdåd i kriminella miljöer. Att allmänheten har ett högt förtroende för polisen i detta läge visar att många har en stor tilltro till det professionella arbete som utförs varje dag av polisens anställda. Det är särskilt viktigt nu när vi går igenom en oviss period med den pågående smittspridningen av coronaviruset, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att även andra undersökningar visar att förtroendet för polisen har ökat under senare år. Här nämns Förtroendebarometer och Nationella trygghetsundersökningen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.