fbpx

Förtroendet för polisen ökar

NORRBOTTEN: För tredje året i rad ökar allmänhetens förtroende för polisen.

Det enligt den nationella SOM-undersökningen, som genomförs årligen av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. (SOM står för Samhälle, Opinion och Medier).

Undersökningen har skickats ut till 21.000 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 85 år i Sverige.

De som har svarat att de har ”mycket eller ganska stort” förtroende för polisen ligger nu på 68 procent, vilket uppges vara den näst högsta förtroendenivån för polisen sedan mätningen startades 1987.

– Det senaste året har vi haft en allvarlig utveckling med många dödsskjutningar och sprängdåd i kriminella miljöer. Att allmänheten har ett högt förtroende för polisen i detta läge visar att många har en stor tilltro till det professionella arbete som utförs varje dag av polisens anställda. Det är särskilt viktigt nu när vi går igenom en oviss period med den pågående smittspridningen av coronaviruset, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

Vidare uppges att även andra undersökningar visar att förtroendet för polisen har ökat under senare år. Här nämns Förtroendebarometer och Nationella trygghetsundersökningen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.