fbpx

Fortsatt många långtidsarbetslösa

Långtidsarbetslösheten steg under pandemin och är fortfarande på en högre nivå än tidigare. Det enligt en ny rapport från SCB.

Under det tredje kvartalet i år var ungefär 126.100 personer i åldern 20 – 64 år långtidsarbetslösa. Fler män än kvinnor var långtidsarbetslösa, men skillnaden har minskat.

Rapporten visar också att en stor del av ökningen av långtidsarbetslösheten efter pandemin har drabbat utrikes födda med förgymnasial utbildning, framför allt kvinnor.

Vidare uppges att de som går från långtidsarbetslöshet till sysselsättning tenderar i högre grad att arbeta inom tjänsteyrken som omsorg, städ, restaurang och försäljning. Det gäller särskilt för kvinnor och utrikes födda. När långtidsarbetslösa går till sysselsättning får de flesta tidsbegränsade anställningar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.