fbpx

Fortsatt ökande smittspridning i Haparanda

Smittspridningen fortsätter i Haparanda och nu konstaterades även viss ökning i Övertorneå och Pajala.
Totalt antal konstaterade smittor i hela länet vecka 1 är 544. Vilket är en ökning jämfört med vecka 53 (519) och vecka 52 (431). Sammanlagt har 8.566 personer i länet nu konstaterats smittade av covid-19. Ökningen av smittotalet är ihållande i Haparanda. Vecka 1 bekräftades 46 fall vilket är en liten ökning jämfört med vecka 53 då 41 personer konstaterades bära på smittan.
Även i Pajala och Övertorneå bekräftades fler fall vecka 1 jämfört med vecka 53. Nio i Pajala och åtta i Övertorneå. Det är hittills högsta antalet konstaterade fall per vecka i vardera kommun under hela pandemin. Förra veckan aviserade hälsocentralen i Övertorneå om ett utbrott bland personal och ett fåtal patienter.I smittskyddsrapporten för vecka 1 skriver Anders Nystedt att smittotalen i Haparanda möjligen kan vara ännu högre än de som angivits. Vissa smittade i Haparanda hamnar i Finlands statistik på grund av arbetspendling etcetera.

Förra veckan larmade Haparanda stad om att smittan har spridits inom äldreomsorgen. Läget är ännu oförändrat.
– Vi har konstaterad covid-19 på flera vård- och omsorgsboenden. Vi har öppnat upp en särskild covid-enhet, uppger medicinsk ansvarig sjuksköterska, Sanna Kallijärvi på Haparanda stad.

Både medarbetare och brukare inom äldreomsorgen har smittats med viruset.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han